Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Spara på spottet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-02-26

- det är rena rama medicinen

Okej, du gillar kyssar, men vet du vad de innehåller?

Det finns hundratals ämnen i saliven, varav de flesta faktiskt är en nödvändighet för att vi ska må bra.

Nu tror forskarna dessutom att saliven kan skydda mot hiv.

rekordtunga Blott 13-åriga Annika Irmler har, enligt Guinness rekordbok, världens längsta tunga. Huruvida hon producerar saliv i samma utsträckning förtäljer inte historien.

Trodde du att saliven bara var ett smörjmedel för munnen? Fel.

Saliv är mycket mer än bara vatten. Det är fullpackat med protein som håller ordning på mikroberna som kryllar i munnen.

Saliven är en nödvändighet för att vi ska må bra, kunna äta och tala obehindrat och ha en god munhälsa.

Den sköljer munhålan och avlägsnar matrester, bakterier, virus och andra ämnen som inte ska stanna kvar i munnen.

Kan avslöja cancer

Förutom vatten innehåller saliven ämnen som ger ett mekaniskt skydd för tänder och slemhinnor, som förhindrar slemhinnornas uttorkning och ämnen som jagar bort bakterierna i munnen.

Saliven är dessutom full av hormoner och kemikalier som avslöjar allt ifrån huruvida vi röker eller är stressade, om vi tar droger eller har dopat oss.

Kanske kan saliven också avslöja om en person drabbats av bröstcancer.

På University of Mississippi undersöker forskare salivens innehåll av onkogenen och cancerantigen, båda förhöjda i bröstcancervävnad och i blod hos patienter med bröstcancer.

Saliven utsöndras från de tre pariga stora salivkörtlarna och från ett stort antal små salivkörtlar.

Normalt sett finns det cirka en milliliter saliv i munnen hela tiden, saliv som smörjer munnens slemhinnor och tänder. På ett dygn producerar du ungefär 1-1,5 liter saliv.

All saliv som en person producerar under en normal livstid skulle räcka för att fylla två normalstora swimmingpooler.

Inte så konstigt alltså att det kan bli livshotande problem om munnen torkar ut.

Och det kan den faktiskt göra, om man drabbas av sjukdomen Sjögrens syndrom, som främst drabbar kvinnor och torkar ut såväl munslemhinnan som ögonslemhinnan. Anledningen till sjukdomen är att kroppens eget immunsystem attackerar salivkörtlarna.

Muntorrhet ökar

Och forskarna fruktar att antalet personer som lider av muntorrhet kommer att öka.

Cancerbehandling med strålning kan förstöra salivkörtlarna helt och mediciner mot bland annat depression och högt blodtryck kan också orsaka muntorrhet.

Men en liten grupp forskare, som kallas sig "salivarmén", försöker nu bekämpa muntorrhet och genom att skapa bättre konstgjord saliv och mediciner som stimulerar salivflödet.

Och deras visioner sträcker sig ännu längre än så. Precis som blod-iglar kan saliv hindra blodet att koagulera och forskarna hoppas nu att vårt eget spott kan producera nya droger som kan bekämpa bakterier.

Eller att sjuka människor en dag ska kunna bota sig själva genom att deras salivkörtlar producerar de hormoner som behövs för att göra dem friska.

Därför kan saliv skydda mot hiv

8 viktiga ämen i din saliv

Petra Holm