Liknar astma eller pollenallergi

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Mår du ofta illa eller får huvudvärk efter en god middag?

Då kan du vara allergisk mot vitlök.

Vitlök är en uppskattad smaksättare och en medicinalväxt med dokumenterade egenskaper. Den förebygger bland annat hjärt- kärlsjukdomar, svamp, influensa och magproblem.

Men för vissa är vitlök rena giftet och ger allergiska reaktioner.

- Jag har inte stött på många fall, men de förekommer. Det kan också hända att fler har besvär utan att uppsöka sjukvård, eller kanske inte vet att besvären beror på vitlöken, säger Ulf Bengtsson, överläkare på astma- och allergimottagningen vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, med födoämnesallergier som specialitet.

Liknar pollenallergi

Det är oklart vad i vitlöken som utlöser allergin, men det förefaller som att löken korsreagerar med så kallade gråbopollen. Dessa kan kopplas ihop med grönsaker som selleri, paprika, persilja, morot och kryddor som anis, fänkål och kummin. Symptomen vid en vitlöks- och gråbopollenallergi liknar alltså varandra.

- Allergisymptomen kan visa sig i både luftvägar och mag-/tarmkanal som snuva, rinnande ögon, astmasymptom, diarré och illamående med kräkningar, säger Ulf Bengtsson.

På den medicinska sajten Pub-Med finns flera dokumenterade fall av vitlöksallergier. Vid ett tillfälle har löken orsakat en så kallad anafylaktisk chock, en mycket allvarlig allergisk reaktion som ofta kräver specialistvård.

Ulf Bengtssons uppfattning är att vitlöksintolerans är relativt ovanligt.

Publicerad: