Naturmedlet som sätter fart på bantningen

Publicerad:
Uppdaterad:

Äppelcidervinäger har använts som hälsodryck i tusentals år och sägs vara ett bra bantningsmedel.

Numera finns vinägern också att köpa i kapselform.

Några garantier för hur bra bantningsmedel vinägern är finns dock inte.

Gick ner sex kilo. Anna Thunell åt äppelcidervinägerkapslar och gick både ner i vikt och fick ordning på sin tröga mage.  
Foto: Björn Elgstrand
Gick ner sex kilo. Anna Thunell åt äppelcidervinägerkapslar och gick både ner i vikt och fick ordning på sin tröga mage.  

Att dricka äppelcidervinäger för att gå ner i vikt är en gammal känd huskur. Några vetenskapliga belägg för att vinägern har någon direkt effekt på kroppsfettet finns dock inte. Däremot vet man att vinägern indirekt underlättar viktminskningen.

Forskare på Lunds universitet har gjort studier som bevisar att vinäger bromsar förbränningen av ”snabba” kolhydrater som till exempel socker och vitt bröd. Detta innebär en jämnare nivå på blodsockret – och insulinet som frigörs för att dämpa höga nivåer av blodsocker.

– Vi tror att det beror på ättiksyran i vinägern sänker tömningshastigheten i magsäcken. Det gör att maten kommer långsammare ut i tunntarmen vilket leder till en långsammare upptagning av sockret, säger Helena Elmståhl, fil dr i industriell näringslära vid Lunds universitet.

Sötsuget minskar

Studierna visar att en matsked vinäger sänker tömningshastigheten med 35 procent under en och en halv timme, när den intas med kolhydratrik mat såsom bröd.

– En jämn blodsockernivå innebär att suget efter sötsaker minskar och att man småäter mindre, säger Bertil Dahlberg, överläkare på Tallmogårdens Spa och livskvalitécenter.

Vinägerns dokumenterade effekter på magsäckens arbete innebär sannolikt att den också har en gynnsam effekt på fett- och kolesterolnivån tror forskarna.

På Tallmogården använder man äppelcidervinäger för att kurera oroliga mag- och tarmsystem. Anledningen är att vinägern anses smälta maten bättre i magen och få den att bättre ta upp näringsämnena.

Ättiksyran i vinägern stimulerar dessutom salivavsöndringen och innehåller amylaser, enzymer som börjar spjälka upp stärkelsen i födan redan i munnen.

För den som inte vill dricka äppelcidervinägern med dess säregna smak finns det kapslar och tabletter på hälsokostmarknaden som alternativ. Dessa innehåller oftast också andra ämnen som anses vara aptitdämpande.

– Vår produkt Figurett innehåller bland annat glucomannanfibrer som sväller i magen och ger en ökad mättnadskänsla, säger Charlotte Zethelius, marknadschef på hälsokostföretaget Biokraft pharma.

Vinäger sägs dessutom stimulera ämnesomsättningen och vara milt utrensande, vilket innebär att olika slaggproduker och överflödigt vatten i kroppen drivs ut. Dessa faktorer brukar också räknas som viktminskande.

Äts en – tre gånger om dagen

Kapslar med vinäger brukar vara rekommenderade att ätas en – tre gånger om dagen. Figurett bör dock ätas med en dos om två kapslar tre gånger om dagen för en påtaglig viktminskning, enligt Charlotte Zethelius.

– Även om glucomannanet verkar omedelbart tar det 3 – 4 veckor innan något märks. Hur lång tid det tar att banta är förstås individuellt, men man får nog räkna med ett par månader, säger hon.

En vinägerkur underlättar bantningen, men ger knappast några snabba resultat i sig. Kombinera med motion och en nyttigare kosthållning på kalorifattig mat.

Om du använder flytande äppelcidervinäger, gör så här: Drick 2 tsk äppelcidervinäger utblandat i ett halvt glas vatten morgon, kväll och en stund innan måltiderna.

Andra hälsokostprodukter med äppelcidervinäger är Nyiform (vinäger och glucomannan), Äppelvinäger (vinäger och glucomannan), Äppelcidervinäger (vinäger och kelp och lecitin och vitamin B6.

På tre månader gick jag ner sex kilo

Går det att banta med vinägerkapslar eller inte?

Anna Thunell, 31, behöver inte grubbla över svaret.

Hon gick ner sex kilo med kapslarna Nyiform.

Kapslar dyrare än vanlig vinäger

Johannes Lundborg

Publicerad: