Shopping rena rama lyckopillret

En riktig shoppingtur kan vara lika bra för humöret som en kram eller en bit choklad.

Om du är kvinna, vill säga.

Nu börjar årets stora shoppingmånad och kvinnorna njuter.

Samtidigt stiger männens blodtryck.

Shopping har både goda och dåliga sidor.

Frågar man en kvinna får man oftast svaret att en riktig hektisk shoppingdag slår det mesta om man känner sig nedstämd eller har pms.

Enligt Solveig Wikström, professor i företagsekonomi som forskat om vårt sätt att konsumera, kan kvinnors shoppande jämföras med mäns jagande och fiskande.

Gunborg Palme, psykolog och psykoterapeut, förklarar varför:

– Man måste gå tillbaka till stenåldern, då män var jägare och krigare och kvinnor samlare. När kvinnor shoppar i dag så är det en form av samlande som är en nedärvd drift. Män jagar och krigar ju fortfarande, fast i dag är det pengar och kvinnor, fotboll, maktkamp och krig.

”Fungerar som en drog”

Och att vi blir gladare av att shoppa är faktiskt inget skitsnack. Forskning har visat att shopping höjer serotoninhalten, vilket gör att vi känner oss gladare.

Undersökningar visar också att shoppare spenderar mer pengar i dagsljus.

– Om vi har ångest över någonting eller om vi hittar något som vi verkligen vill ha så händer det något i hjärnan som påverkar lust och beröringscentrat så att ångesten eller behovet försvinner tillfälligt. Vi får ett ökat välbefinnande, vilket fungerar som en slags drog, säger Gunborg Palme.

Män klarar inte handeln

För män har shopping motsatt effekt. En larmrapport visar att män inte klarar av julhandeln rent fysiskt.

Så fort de går in i en affär får de höjt blodtryck och drabbas av samma stress som polismän som ger sig ut på farliga uppdrag eller stridspiloter som hamnar i nödsituationer, om man ska tro den brittiske forskaren David Lewis som lagt fram rapporten.

Han skickade ut en testgrupp män och kvinnor på Oxford Street i London. Under shoppingturen mätte forskarna blodtryck och puls på försökspersonerna.

Resultat: bara en av fyra kvinnor fick högre blodtryck och puls när de befann sig i affärerna, medan sju av tio män fick förhöjda värden redan innan de gick in i affärerna.

Varför får inte män en kick av att handla?

– Män har inte det behovet, de har andra saker som ger kickar, som att gå på Systemet eller Solvalla, säger Gunborg Palme och skrattar.

Eva: Shoppingen är som ett lyckopiller

Jennifer: Jag vill helst handla ensam

Inna: Blir det för dyrt känner jag skuld

Petra Holm

Publisert: