Jag vill hjälpa mina vuxna barn

HÄLSA

Jag ser och hör att mina tre vuxna barn alla bär på komplex och problem av olika slag, framför allt de två äldsta. De mår stundtals riktigt dåligt. Jag tror det handlar om dåligt självförtroende. För den ene har det lett till depressioner och alkoholism som han aldrig sökt experthjälp för.

Hur kan jag vara till hjälp för dem? När jag försöker närma mig dem med försiktiga frågor så får jag kalla handen direkt. Själv mådde jag inte bra under deras uppväxt men i dag är läget helt annorlunda. Jag har lärt mig mycket under livets resa och jag vet att det finns saker man kan göra för att må bättre. Jag lider dock av att se mina barn må illa och jag vill så gärna kunna vara till hjälp för dem. Har du några bra förslag?

Svar: Det finns inget som är så svårt som att hjälpa personer som inte vill ta emot ens hjälp. Det är omöjligt att få dem att prata med dig om de inte vill det. Jag tror att du får försöka att släppa tanken att du ska kunna hjälpa dem eller få dem att berätta om sig själva om de inte vill. Det kanske bara känns belastande för dem.

Däremot kan du säga dem att du tycker att du uppfattat att de inte alltid mår så bra och om de vill prata med dig så kommer du att finnas där. Sluta sedan att ställa frågor. Var där för dem, föreslå och gör saker som ni tycker är kul tillsammans. Någon av dem kanske gillar att gå på bio, någon annan vill gå på en kurs och den tredje kanske älskar friluftsliv.

Men tänk på att du inte ska göra saker för att DE ska må bra, du ska göra saker för att NI tillsammans ska må bra. Om de inte nappar på dina förslag så ta det inte som kritik. Det enda du kan göra är att finnas där och försöka att må bra själv. Det är det bästa sättet att hjälpa dina barn på.