Stress kan göra dig förlamad

HÄLSA

Efter en stressig period på jobbet blev Agneta förlamad i högra ansiktshalvan.

Ann vaknade en morgon och upptäckte att halva ansiktet hängde.

Varje år drabbas cirka 2 000 svenskar av Bells pares.

Läkarna står maktlösa inför sjukdomen Bells pares, ett tillstånd som förlamar ansiktsnerven och påverkar ansiktsmuskulaturen, med bland annat sned mungipa och vidgad ögonspringa som följd.

Vanligen går förlamningen långsamt tillbaka och över 70 procent av de drabbade blir helt återställda redan efter en månad. Av övriga patienter är det bara cirka 10 procent som får kraftiga kvarstående besvär.

Inga mediciner eller behandlingar har visat sig ha önskad effekt, även om vissa sjukhus ger kortison.

- Det man till stor del gjort tidigare har varit att avvakta, säger Malou Hultcrantz, överläkare på Öron-näsa- halskliniken vid Karolinska sjukhuset.

Borrelia kan vara orsaken

I våras startade hon en studie om ansiktsförlamning för att försöka kasta ljus över sjukdomens orsak och tänkbar behandlingsform.

Det finns flera olika teorier om vad som orsakar Bells pares, men indikationer visar att det kan bero på viruset herpes simplex.

En annan orsak som man har kopplat samman med Bells pares är borrelia. Andra utlösande faktorer kan vara oro och stress. Ofta märker inte den drabbade att ansiktet blivit förlamat, utan det kan vara en anhörig som först påpekar att ansiktet ser annorlunda ut. Man kan också märka att det är svårt att stänga ögat eller mungipan.

- Det är väldigt subtilt, och inget fall är det andra likt. Första veckan blir det ofta sämre, varefter förlamningen går tillbaka, säger Malou Hultcrantz.

Om ansiktet varit förlamat i mer än sex månader, upp till ett år, kan ett plastikkirurgiskt ingrepp bli nödvändigt.

Används inte musklerna på ett år förtvinar de och personen får bestående men.

Vad är ansiktsförlamning?

Petra Holm