7 naturliga medel som lovar slanka former

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Magnus Wennman
Redusan.

De mest kända smalmedlen på marknaden

Redusan (Creapharma)

Innehåller

Chitosan, en marin fiber.

Verkar

Fibern binder fett och förhindrar därmed kroppen från att ta upp fettet. Genom att ta pillren med vatten före måltid ska du också få en mättnadseffekt som dämpar sötsuget.

Studieresultat

En finsk blindstudie från 1994 visade bland annat att fyra tabletter två gånger dagligen kan ge en genomsnittlig minskning med 6,4 kilo på en månad.

Expertens kommentar

– Har i vissa tester visat sig ha effekt, i andra inte alls. Rent teoretiskt kan det dock fungera, säger bantningsexperten Stephan Rössner.

Thermo Green Tea (Evercare Sweden)

Innehåller

Grönt teextrakt, C-vitamin

Verkar

Innehåller substansen EGCG som i stark koncentration ökar ämnesomsättning, fettförbränning och blodcirkulation.

Studieresultat

En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition visade att försökspersoner som åt grönt teextrakt klart ökade sin kaloriförbränning jämfört med kontrollgruppen.

Expertens kommentar

– Inte otänkbart att det fungerar, det finns vissa data som tyder på det. Grönt te finns med på listan över utvärderingsbara alternativ på bantningsmedel, säger bantningsexperten Stephan Rössner.

Nutrilett (Cederroth)

Innehåller

Sojaprotein, fibrer, vitaminer, mineraler, med mera.

Verkar

Lågkaloridiet (VLCD) som innebär att du byter ut vissa måltider mot en mager pulverblandning.

Studieresultat

Det finns många vetenskapliga studier som stärker sambandet. Två till fyra månaders behandling kan ge 20–25 kilos nedgång, enligt Stephan Rössner.

(Det är dock för riktigt överviktiga med läkares tillsyn – annars ska du bara äta pulvret i max 14 dagar.)

Expertens kommentar

– Vi har jobbat mycket med Nutrilett och likvärdiga lågkaloridieter. De kan vara ett sätt att komma igång med viktnedgången och att börja motionera och äta sunt, säger bantningsexperten Stephan Rössner.

CLA One (Max medica)

Innehåller

CLA, en omega 6-fettsyra.

Verkar

Motverkar att fettet lagras i cellerna. Gör om det fett som redan är lagrat till fria fettsyror. De transporteras sedan ut i kroppen och kan användas av musklerna som energi.

Studieresultat

Djurstudier visar att tillskott av CLA kan minska mängden fett. Däremot finns det mycket få undersökningar där medlet provats på människor.

Expertens kommentar

– Det finns vissa data som talar för att det minskar fettet och ökar muskelmassan, men övertygande förklaring till hur det går till saknas. Dessutom blir effekten otroligt liten, om den märks alls, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Diet Fuel (Twinlab)

Innehåller

L-Fenylalanin, guarana extrakt, citrimax, L-karnitin, krom.

Verkar

Citrimax sänker fettinlagringen och dämpar hungern. Krom balanserar blodsockernivån som, om den sjunker för mycket, ger sötsug och trötthet. L-Carnitine ökar fettförbränningen i samband med fysisk aktivitet.

Studieresultat

Inga.

Expertens kommentar

– Uppiggande, men knappast något som du går ner i vikt av att äta. Däremot säkerställer du behovet av vissa näringsämnen, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Äppelvinäger med Glukomanna (Nyform)

Innehåller

Äppelvinägerkoncentrat, glukomanna.

Verkar

Sägs minska hungerskänslsorna. Effekten beror på substansen glukomanna, ett halvcellulosaämne som har stor förmåga att svälla (cirka 200 gånger sin egen vikt i vatten). Stimulerar ämnesomsättningen.

Studieresultat

Vetenskapliga belägg saknas. Dock vet man att äppelvinäger underlättar bantningen genom att bromsa förbränningen av snabba kolhydrater, vilket ger en jämnare blodsockerhalt.

Expertens kommentar

– Det finns inte så mycket som talar för att äppelvinäger ger effekt. Och ger den effekt är denna i så fall marginell, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Proti pasta (Agromenta Food)

Innehåller

Pasta med protein främst från kikärter.

Verkar

Ger god utfyllnad och mättnadskänsla, vilket gör att du får mindre sötsug och tappar fett, inte muskler.

Studieresultat

En spansk studie hävdar att medlet fungerar. Enligt undersökningen, som gjordes på 35 kvinnor och 20 män, blir viktminskningen ungefär 0,8 kilo per vecka.

Expertens kommentar

– Vi har inte testat medlet i Sverige eftersom det saknas vetenskaplig dokumentation, säger bantningsexperten Stephan Rössner.

Publicerad: