En donator är Emmas sista chans

HÄLSA

5-åringen väntar på flera nya organ

Emma Hall, 6, väntar på en donation.

En gåva som kan rädda hennes liv.

Hittills har den dröjt ett och ett halvt år.

Foto: väntar på fem nya organ Emma Hall, 6, lider av en mycket allvarlig och sällsynt magsjukdom som gör att hon inte kan ta upp näring. För att överleva måste hon få nya organ: en magsäck, en tolvfingertarm, en tunntarm, en lever och en bukspottkörtel. På bilden: Emma med mamma Helena, pappa Jonas och storebror Marcus.

Emma Hall bor i Norrtälje med sin mamma Helena, pappa Jonas och storebror Marcus. Hon är glad och livlig, trots sin svåra start i livet.

När Emma var fyra månader började hon plötsligt kräkas blod. Det visade sig att hon led av en mycket allvarlig och sällsynt magsjukdom, som gör att hon inte kan ta upp näring. Dygnet runt måste hon sondmatas med välling.

Måste ha nya organ

Under sitt korta liv har Emma opererats flera gånger, bland annat har tjocktarmen tagits bort. I oktober 2001 stod det klart - Emma behöver nya organ. En ny magsäck, tolvfingertarm, tunntarm, lever och bukspottkörtel. Utan donator är risken stor att hon inte överlever.

– Det är oerhört jobbigt, man förtränger det för att orka, säger Helena.

Hon bär hela tiden med sig en personsökare, som piper när det finns en donator. Då är det bråttom till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg för operation.

Mycket ska stämma

Väntan och ovissheten är svår. För att komma bort från vardagen fick Emma och hennes familj, genom Aftonbladets Återbäringen, en hotellweekend i december förra året. Det var barnens högsta önskan.

Det är mycket som ska stämma för att en donation ska fungera. Donatorn, ett barn, måste vara i ungefär samma ålder och ha samma blodgrupp som Emma.

”Aldrig i livet att jag ger bort mina organ”, tänkte Emmas mamma Helena innan hon fick sin dotter.

I dag tänker hon annorlunda.

Sverige är näst sämst ...

Heléne Almqvist