Vin kan ge kvinnor starkare ben

HÄLSA

Måttliga mängder alkohol gav resultat i brittisk studie

Ett glas vin då och då i sommar kan göra att du slipper benskörhet i framtiden. Men drick inte för mycket – det kan få motsatt effekt.

Foto: Bra för benen. Upp till åtta glas vin i veckan kan förhindra benskörhet.

Brittiska forskare har kommit fram till att en måttlig alkoholkonsumtion troligtvis förhindrar benskörhet hos kvinnor, skriver den norska tidningen Dagbladet.

Det är ett team på St. Thomas-sjukhuset i London som undersökt 46 tvillingpar. Hälften drack motsvarande åtta glas vin i veckan, medan den andra hälften nästan inte drack något alls.

När forskarna mätte benstrukturen fann de att den första gruppen, som drack alkohol i måttliga mängder, hade betydligt tätare benstruktur.

Rökning skadligt

Forskningsresultatet kommer dock inte att få läkarna att börja rekommendera kvinnor att dricka alkohol. Istället hoppas de att upptäckten ska hjälpa dem att ta fram en behandling mot benskörhet.

Forskarna varnar för att dricka för mycket alkohol. Mycket tyder på att det kan leda till benskörhet istället för att skydda.

- Alkohol är som vilken annan drog som helst – det verkar olika beroende på hur mycket man dricker, och olika individer reagerar också olika, säger professor Tim Spector till BBC News.

Undersökningen bekräftar också att rökare får svagare benstruktur.

Maria Wångersjö