Rått är rätt

HÄLSA

(...i Hollywood)

1 av 2 | Foto: Ap, Börje Thuresson
Gillar råkost Demi Moore och Robin Williams har hakat på den nya trenden. Bilderna är montage.

Okokt, ostekt, ogrillat, obakat.

Maten - bara från växter - ska ätas rå.

Så ser den nya mattrenden ut bland kändisarna i Hollywood.

Demi Moore, Robin Williams, Alicia Silverstone, Woody Harrelson och Bryan Adams är några som gillar raw food-dieten (råkost-diet, fritt översatt) eller living foods

(Levande föda).

- Jag odlar numera mina egna grönsaker i min trädgård, berättade till exempel Alicia Silverstone i en amerikansk talk show, inspirerad av raw food-entusiaster.

Flera restauranger har nu också enbart "raw food" på menyn.

Enda köksredskapet man behöver i stort - är en mixer.

För jämfört med veganer går de som äter rått ett steg längre och tillagar inte maten alls.

Det handlar om att äta frukt, bär, säd, grönsaker, nötter, frön, groddar från frön och bönor, vetegräs, alger och tång - som de är - eller mixade till röror, soppor, patéer, smoothies eller juicer.

Skonar kroppen

Då bevaras vitaminer, mineraler, spårämnen och viktiga enzymer i maten, menar man. Det är framför allt enzymer som förstärker matsmältningen och på så sätt skonar kroppens matsmältningsorgan, anser anhängarna.

- Att steka, koka, raffinera, bestråla och tillsätta kemiska ämnen förstör maten. Förstörd och död mat ger en döende kropp, sa "matdoktorn" och teologie doktorn Ann Wigmore, då 76 år, i en intervju i Aftonbladet.

Hon utvecklade på sin tid Levande föda-rörelsen i USA för många år sedan.

Dagens entusiaster i Raw food-rörelsen hävdar att när man äter rått så får man mer energi, blir friskare och piggare. Man äter maten som naturen skapat den.

- Raw food är den mat som människans kropp är konstruerad för att äta. Att tillaga maten kan medföra kemiska förändringar i kroppen som den kanske inte är gjord för att ta hand om, säger en förespråkare.

Enzymer är visserligen känsliga för upphettning, menar dietisten Bonnie Jortberg vid Colorado-universitetet men är kritisk.

- Vi har bukspottkörteln och andra organ som producerar enzymer för att smälta maten. Även om vi äter maten rå så dödar saltsyran i magsäcken många enzymer. Det innebär att kroppen ändå måste producera egna enzymer för matsmältningen, säger hon i den amerikanska tidningen The Daily Camera.

Dietens grundare: Vänj smaklökarna sakta

Maten som ger mest näring

Dieten kräver goda kunskaper

Ann-Cathrine Björnör Carlsson