Ny studie visar: Du kan träna bort dina sömnproblem

Av: 

Lina Thorén

Sömn

Ny amerikansk undersökning visar på bra resultat

Rör på dig under dagen – så sover du bättre på natten.

Det visar en ny amerikansk studie.

– En timmes träning är bättre än en timmes extra sömn, hävdar forskarna.

Känns det segt att ta den där timmen på gymmet efter jobbet?

Nu finns ännu ett argument för att du ska tvinga dig dit istället för att gosa in i soffan hemma.

Det är forskare vid Northwestern University in Chicago, Illinois i USA som nyligen avslutat en studie i hur mycket träning betyder för sömnen.

Blev friska

Testpersonerna var personer som tidigare lidit av någon typ av sömnproblem. Antingen hade de haft problem med att somna eller med att sova gott hela natten.

De fick ett träningsprogram att följa under 16 veckor.

Resultaten blev mycket goda: Nästan alla testpersonerna blev av med sina sömnproblem.

– De flesta av de som sov dåligt innan, uppgav att de sov bra efter de 16 veckorna. Vad jag vet är det här första gången vi har tittat på fördelarna av träning som behandling mot sömnlöshet, säger forskningsledaren doktor Phyllis Zee till Reuters.

Mådde bättre

Förutom bättre sömn, så rapporterade testpersonerna också bättre humör, färre depressiva symtom och förbättrad vitalitet.

– Dålig sömn och dålig hälsa går hand i hand. Om du tänker på vad folk säger när de klagar på sin hälsa, så säger de alltid "Jag känner mig så trött”, säger Phyllis Zee.

Träna – bättre än att sova?

Sömnexperten doktor Shawn D. Youngstedt vid University of South Carolina, USA bekräftar resultaten. Han menar även att det faktiskt fungerar bättre mot trötthet att träna en timme efter jobbet än att sova en extra timme.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för att människor behöver sova åtta timmar, sju är bra. Det är mycket tydligare att motion har stora fördelar. Det är bättre än läkemedel mot diabetes, psykisk hälsa, för att förebygga cancer och mycket mer, säger han till Reuters.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sömn