Ekomärkt är lika rikt på kemikalier

Grön skönhet lockar allt fler svenskar. Främst för att vi ser det som ett snällt alternativ för vår hud.

Men naturlig kosmetika är inte automatiskt bättre eller renare för vår hy än traditionell kosmetika.

Hur många gånger har du hört att naturliga skönhetsprodukter är bäst för din hud, för att det är rent och inte innehåller några kemikalier?

Men frågar du en kosmetisk kemist får du höra att det inte är sant. Alla ingredienser, oavsett om de är naturliga eller framtagna på syntetiskt vis, är nämligen kemikalier.

Kemikalier finns överallt

– Naturkosmetika är lika rikt på kemikalier som syntetisk kosmetika, förklarar Marie Lodén, docent i experimentell dermatologi vid Uppsala universitet och konsult inom kosmetika på Eviderm.

– Kemikalier är enskilda ämnen som finns överallt i naturen. En apelsin exempelvis innehåller massa kemikalier, C-vitamin är en.

Det finns inga stöd för att ingredienser från naturen skulle vara renare än andra skönhetsingredienser. Snarare är det tvärtom.

– Vissa oljor, extrakt och annat från naturriket innehåller giftiga ämnen som man inte blir av med så lätt, säger Marie Lodén.

Inom kosmetikaindustrin är det välkänt att många växtextrakt och eteriska oljor, till exempel kanel, tea tree och citrusfrukter, kan orsaka hudproblem.

– Självklart finns det massor av bra ämnen i naturen med, säger Marie Lodén. Vi behöver exempelvis vitaminer från just naturen.

Syntetiskt en förbättring

Många av dagens framgångsrika syntetiska skönhetsingredienser är utvecklade från naturliga råvaror. Antioxidanter till exempel.

– När man tar fram ämnen på syntetisk väg försöker man göra dem bättre än naturen. Man gör en medveten förbättring av naturens utveckling, ett ämne blir stabilare, eller kanske mindre illaluktande.

Vad som gör naturlig skönhet ännu luddigare är det faktum att termen ”naturlig” inte är juridiskt definierad. Det finns inga regler för vad en naturlig skönhetsprodukt får innehålla. För oss konsumenter är det svårt att veta hur naturligt något egentligen är.

Det saknas studier

Dessutom saknas entydiga studier kring flera naturliga ämnen och deras skönhetsvårdande effekter.

Många påståenden om naturlig skönhet är baserade på folkliga traditioner snarare än vetenskapliga studier. Aloe veras hudvårdande egenskaper är ett exempel

– Jag hade en student som var angelägen om att visa positiva effekter av aloe, säger Marie Lodén. Hon gjorde krämer där hon blandade aloe vera-extrakt i en krämbas och testade på solbrända människor på Kanarieöarna. Men hon fann ingen skillnad alls jämfört med bara krämbasen.

Johanna Storås

Publisert: