Sluta röka – det minskar stressen

Av: 

Helena Zachariasson

Inre hälsa

Brukar du känna att en cigg lugnar dig en stressig dag? Men det är fel, visar ny studie. Det är de som slutar röka som verkligen minskar på stressen.

En studie på 469 rökare som lagts in på sjukhus för hjärtproblem visade att de som lyckades sluta minskade sina stressnivåer betydligt. Studien kom fram till att rökning kan bidra till kronisk stress.

– Rökare ser ofta cigaretterna som ett medel för att kontrollera sin stress och före detta rökare faller ofta tillbaka vid stressiga tillfällen i tron att de ska hjälpa dem, säger forskaren bakom studien, Peter Hajek till Reuters Health.

Trodde det lindrade

Hajek kom fram till att 85 procent av rökarna som deltog i studien trodde att rökningen hjälpte dem med stress. Ett år senare hade 41 procent hållt fast vid sitt rökstopp och de visade en minskad stressnivå med 20 procent. De som hade gått tillbaka till rökningen hade ingen minskad stress alls.

– När beroende rökare inte röker under en period blir de mer och mer irriterade och obekväma och när de väl röker känns det som en befrielse vilket troligen är anledningen till att rökare upplever att rökning minskar stressen, säger Peter Hajek.

20 stressperioder

Han menar att en person som röker 20 cigaretter om dagen går igenom 20 perioder av stress varje dag när de börjar känna att de behöver en ny cigarett. Kommer man över den första perioden av abstinens efter ett rökstopp slipper man 20 stressperioder om dagen.

Studien är gjord på Barts and The London School of Medicine and Dentistry och har publicerats i tidskriften Addiction.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa