Ökad risk för cancer och övervikt – om mamma levde osunt

Hälsa

Gravida som äter för mycket, för dåligt och lever allmän osunt ökar risken för att barnet ska drabbas.

Risken att drabbas av cancer beror på hur du hade det i din mammas mage.

Det hävdar en av världens mest framstående nutritionister i brittiska tidningen Observer.

Att röka, dricka eller äta osunt ökar risken för att barnet ska få cancer senare i livet, enligt brittiska forskare.
Att röka, dricka eller äta osunt ökar risken för att barnet ska få cancer senare i livet, enligt brittiska forskare.

Risken att just du ska drabbas av cancer beror alltså på hur du hade det i din mammas mage. Det betyder att det inte är generna utan själva miljön som betyder mest påpekar professor Ricardo Uauy som nyligen presenterade sina fynd på en kongress arrangerad av World Cancer Research Fund.

Han är sedan länge FN:s och världshälsoorganisationen, WHO:s främste expert på området och menar att hur hälsosamma vi än är kan vi ändå vara högriskpersoner om våra mödrar inte var lika hälsosamma.

– Rökte din mamma? Hur var vattnet hon drack? Var hon utsatt för gifter som dioxin, som finns i miljön runt omkring oss och som kan ha förts över via bröstmjölken? frågar han och rekommenderar alla blivande föräldrar att tänka sig för.

Barnet kan bli överviktigt

De kan låta bli att äta så mycket burkmat och undvika kemikalier som vi vet är cancerframkallande. Och självklart bör gravida inte röka. Många tänker att de ska sluta röka när barnet kommer, men det räcker inte enligt professor Uauy.

Rökning under graviditeten ökar risken för låg födelsevikt vilket i sin tur ökar risken för att barnet redan som liten snabbt lägger på sig vikt runt midjan menar han.

Den blivande mamman bör också tänka på att inte överäta under graviditeten.

– Hon behöver bara 150 extra kalorier per dag under de nio månader hon är gravid och ska därför inte ”äta för två”, säger Ricardo Uauy.

Undvik socker

I sin forskning har han kommit fram till att flickor som är långa eller väger mer än 4 kilo vid födseln har en ökad risk för bröstcancer medan långa pojkbebisar oftare drabbas av prostatacancer.

Överhuvudtaget kan alla miljöfaktorer som orsakar övervikt och fetma hos barn även öka risken för cancer menar professor Uauy och ger följande råd:

Mamman bör därför försöka amma sitt barn det första halvåret och sedan undvika söta drycker för att inte ge barnet mersmak för socker. När barnet sedan börjar äta själv måste föräldrarna vara mer lyhörda. Istället för att tvinga den lille att äta upp bör den lille få lämna mat hon eller han inte orkar.

Och redan från början bör föräldrarna självklart begränsa sina barns TV-tittande och istället uppmuntra dem att motionera.

Caroline Hougner

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa