Bli bästisar igen!

Foto: Colourbox
HÄLSA

Ni var oskiljaktiga och lovade varandra evig lojalitet.

Men vad hände med systerskap före äktenskap?

Det är inte för sent att återknyta om bästisen glidit ifrån dig, eller inleda en ny vänskapsrelation.

Wellness påminner dig om allt det där som gjorde dig till en bra bästis.

Hennes namn finns där i telefonen, men det ligger inte längre högst upp i listan över Senaste som det brukade. Hon har blivit nerknuffad av chefen, partnern, banken, hantverkaren. Men det är ändå henne du egentligen hade behövt ringa – för det är ju bara hon som förstår det extremt roliga i bankmannens 90-talsslips, som direkt hade hajat att chefen var ute och cyklade på senaste medarbetarsamtalet och när du måste vrida och vända på ditt kärleksliv är det bara hon som orkar lyssna (utan att ta 1 000 kronor i timmen).

Hon är din bästis. Och trots att hon halkat åt sidan den senaste tiden medan ni har varit upptagna med alla vuxengrejer så sitter hon ändå där som en god fe på din axel och påminner dig om hur kul det kan vara att dela ALLT med någon som har exakt samma humor och som ALLTID står vid din sida. För en bästis tappar man inte bort bara så där. Och vi kan lova dig att du sitter på hennes axel på samma sätt, fastän ni inte hunnit träffas eller prata sen ni blev sambo/började det nya jobbet/fick barn/renoverade huset.

– När vi är barn är vi på något vis oförstörda och då blir alla känslorna också väldigt starka. Särskilt flickor har ofta djupa vänskapsrelationer, vi lovar varandra att alltid finnas där och att vi aldrig ska svika, säger Charlotte Sander som är relationsexpert.
 

Vårda den som alltid finns där

Men så händer något, den nästan symbiotiska vänskapen brister när vi börjar gå in i vuxenlivet, det kan vara när vi träffar en partner eller om vi byter umgänge i och med att vi slutar skolan.

– Det är otroligt bra för oss och viktigt att ha nära vänner, även som vuxna. En del vänner finns där för oss i medgång, andra i motgång och sedan försvinner de. Men de som alltid är där är de som aldrig värderar dig – och de ska du vara jätterädd om!

Charlotte Sander kan se en viss skillnad mellan manlig och kvinnlig vänskap.

– Jag tror att vi kvinnor är mer fokuserade på att vara två och två, killar kan umgås i stora gäng, och även om kvinnor är i ett större sällskap så grupperar de ofta om sig i par. Eftersom vi har så lätt att vara två och två når vi på djupet hos varandra snabbare än män gör, vi blir exklusiva för varandra. Ofta är det så att väninnorna delar saker som de inte tar upp i kärleksrelationen, och det är bra, det kan vara skönt att hon finns där som en ventil så att du inte förväntar dig att allt ska kunna rymmas inom din kärleksrelation. 

Viktoria Hansén

ARTIKELN HANDLAR OM

Relationer