”Min rumpa verkar lite muntrare nu”

Zandra utvecklas, denna gång: appen 30 day squat

Upp ner, upp ner! Jo, det blir långtråkigt i längden.
Upp ner, upp ner! Jo, det blir långtråkigt i längden.
Hej Zandra
 Zandra Lundberg, 26, bor i Enskede med sin 
hund. Är krönikör, reporter och bloggare. 
Styrketränar ibland, yogar oftast.
Hej Zandra Zandra Lundberg, 26, bor i Enskede med sin hund. Är krönikör, reporter och bloggare. Styrketränar ibland, yogar oftast.

Jag hade en personlig tränare för två år sedan. Han fick 800 kronor i timmen för att stå och vråla mig i öronen när jag gjorde mina knäböj. Jag blev fattig, men kunde stoltsera med starka ben och pigg rumpa.

På sistone har min rumpa inte varit särskilt pigg. Faktum är att den inte fått någon omtanke över huvud taget. Den har bara hängt med, och fungerat som extra vaddering när jag suttit ner. Vilket jag som skribent gör större delen av dagarna.

Så.

Därför ville jag ge min kära nedre del av kroppen en liten gåva. En utmaning.

Jag hade aldrig hört talas om appträning. Jag har en avslappningsapp men det är också allt. Den stressar mig så jag använder den sällan.

Men när jag började klicka mig runt i appträningsvärlden fanns det ju hur mycket som helst. En utmaning för varje kroppsdel. Överarmar, ben, vader, bröst, mage. Jag grottade inte ner mig alltför djupt, men jag kan tänka mig att det finns särskilda träningsprogram för den som vill drilla sin Iphone-tumme också. 

Som vanligt här i livet vågade jag mig inte på något avancerat, utan valde det som såg vanligt och säkert (och tråkigt) ut.

30 day squat heter appen. Den är alldeles gratis. Under en månad ska den fungera som en tyst och försynt personlig tränare och säga åt mig exakt hur många knäböj jag ska göra.

Jag känner mig försiktigt positiv.

Jag kanske inte kommer att åstadkomma någon Kim Kardashian-stuss på 30 dagar, men den korta beskrivningen i appen underrättar mig i alla fall om att jag kommer att komma i bättre form. Det räcker för mig. 

Det finns bara ett mörkt moln på min annars så klarblå apphimmel: hur ska jag komma ihåg det?

Det finns inget alarm som går att ställa varje dag. Appen är knäpptyst och tar för givet att jag ska komma ihåg den varenda dag i en månad framöver. Ja, ja. Det ska väl gå. På något vis.

En vecka med squatutmaningen har passerat och jag har inte glömt en enda dag. Däremot har jag upptäckt en annan nackdel: det blir rätt enformigt att stå och göra knäböj. Man får skruva på hög discomusik för att känna att det finns någon mening med hela skiten. Annars står jag bara där och guppar upp och ner. Upp och ner. Ner och upp. Tur att jag bor på andra våningen så ingen granne ser in.

Halva tiden har gått och jag har upptäckt någonting alldeles förtjusande med den här utmaningen, nämligen rest day. Rest day kommer när du har gjort så många knäböj dagen innan att det känns som att du vill lägga ner allt guppande upp och ner och återgå till att låta rumpan tjänstgöra som vaddering. Prisa Gud för vilodagen, säger jag bara.

30 dagar har gått. Jag har missat en. Precis på slutet.

Ni kan ju försöka skapa er en mental bild av hur lycklig jag blev när jag insåg att det var en rest day jag försummat. Vad spelar det för roll att jag glömt när appen ändå gett mig ledigt?

Mina lår känns fastare och jag tror minsann att min rumpa också verkat lite muntrare på sistone.

Nu när det är över känns det lite dystert. Tomt. Jag kommer att sakna rest day.

att träna med app

VAD ÄR GREJEN?

30 day squat fitness challange-appen är en av hundratals träningsappar där du under en månads tid ska öka din styrka. Appen utlovar större muskler, förbränt fett och en snyggare form. Tanken med fitness challangeapparna är att du ska kunna utföra träningen utan redskap, var som helst. Lite som en pt, fast en app. De är gratis.

WOW-FAKTOR

Jag trodde aldrig att en app kunde få mig att svettas. Eller få mig att röra på mig över huvud taget. 

HÄLSOEFFEKT

Jag har lår och rumpa som orkar gå upp för en lång trappa utan att fullständigt vråla i panik av mjölksyra.

Före utmaningen. Och efter utmaningen.
Före utmaningen. Och efter utmaningen.

Från en trött till lite piggare bakdel

+

+ Det är så enkelt att en mupp kan göra det i sömnen.

+ Designen på appen är lättförståelig.  

+ Jag blir (lite) starkare!

– Det är fruktansvärt enformigt.

– För att få rejäl förändring behövs nog extra vikter och kostomläggning.

– Känslan efter 100 squats…

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN