Slipp baksmälla med nya rödvinet

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulrika, 33: Jag kände inte av att jag hade druckit

Trött på baksmällan?

Här är vinet som kan vara nästan lika kul dagen efter.

– Jag hade inte ont i huvudet när jag vaknade, säger Ulrika Melin, 33.

Testade Ulrika Melin brukar bli tung i huvudet av rödvin. Dessutom blir hennes hud iika röd som drycken. Något hon inte märkte av med det australienska vinet.
Foto: Annika af Klercker
Testade Ulrika Melin brukar bli tung i huvudet av rödvin. Dessutom blir hennes hud iika röd som drycken. Något hon inte märkte av med det australienska vinet.

Fyra av tio får ont i huvudet när de dricker rödvin.

Och majoriteten av dem är kvinnor, enligt en ny undersökning gjord av norska företaget Infact.

– För mig blir det lite som en rödvinsmössa som lägger sig på huvudet när jag dricker vin. Jag blir tung och trött, säger Ulrika Melin, grafisk formgivare.

Dessutom blir hennes hud lika röd som drycken.

– Flammigheten kommer mest på halsen, men även på kinderna och öronen, säger hon.

Först att prova

I fredags blev Ulrika Melin och hennes sambo två av de första i Sverige att prova det nya vinet Ken Creek när de delade på en flaska.

– Det var fylligt i smaken först, och sen var det ganska platt. Men ett bra matvin skulle jag säga att det är. Och jag blev inte det minsta flammig och kände mig lätt i huvudet hela kvällen. Det var samma för min sambo, säger hon.

Och dagen efter?

– Ingenting. Jag kände inte av att jag hade druckit alls.

Blodkärlen vidgas

Det australiensiska vinet har ett lägre innehåll av histamin och garvsyra än vanliga viner som säljs i dag. Ämnena är ofta orsaken till huvudvärk och allergiska reaktioner.

– När man dricker rödvin så vidgas blodkärlen. Det, tillsammans med histaminet, gör att man kan bli flammig, säger allergiläkaren Pär Gyllfors.

Läkaren är skeptisk till det nya vinet.

– Jag vill nog se en rejäl undersökning först, där folk inte vet om vad de dricker. Den här kvinnan visste ju att vinet hade vissa egenskaper, och att vara positivt inställd påverkar ju resultatet, säger han.

Känslig? Ett glas rött kan ge migrän

Publicerad: