Förlamade Radi går – radiostyrt

HÄLSA

”Jag kunde aldrig drömma om det”

Hans riktiga ben har inte fungerat på 20 år. Men de nya motorbenen tar honom överallt.

Med hjälp av en fjärrkontroll kan israelen Radi Kaiof, 41, styra sitt liv igen.

Foto: 20 år i rullstol Radi har varit förlamad sedan 20-årsåldern, men går igen – med radiostyrda ben.

Radi Kaiof har varit förlamad från midjan och nedåt sedan han skadades allvarligt som soldat i den israeliska armén. I 20 år har Kaiof tvingats leva sitt liv i en rullstol.

Men nu kan den före detta fallskärmsjägaren promenera nerför gatan med ryggen sträckt igen.

– Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle kunna gå igen. När jag skadades glömde jag bort hur det var att gå, säger Radi Kaiof till Reuters.

Styr med fjärrkontroll

Hans ben är omslutna av motoriserade stöd som driver dem framåt för varje steg. Med en fjärrkontroll väljer han om han vill stå, gå eller sitta. Eller kanske gå upp för en trappa.

För att hålla balansen stödjer han sig med kryckor.

– Det är bara när jag står upp som jag känner hur lång jag verkligen är och som jag kan tala med människor öga mot öga, och inte underifrån, säger Radi Kaiof.

Svensk läkare skeptisk

Just nu provtestas uppfinningen i Tel Aviv. Om ett par år tror Goffer att de motoriserade benen ska finnas på marknaden.

Foto: Claes Hultling.

Men bland svenska experter på förlamningar är skepsisen stor. En av dem är Claes Hultling som arbetar för att öka kunskapen om ryggmärgsskador.

– Jag tror inte att det här något att hänga i julgranen. Det dyker upp något sådant här då och då. Det är extremt sällan som det fungerar, säger han.