Forskare: PMS är bara en myt

Varje månad drabbas miljontals kvinnor av magont och dåligt humör i samband med menstruationen.

Trots det menar en forskargrupp från Nya Zeeland att PMS bara är en myt.

– Det är bland det dummaste jag hört i hela mitt liv, säger bloggerskan Katrin Zytomierska.

sågar studien - Det är nog bland det dummaste jag hört i hela mitt liv, säger bloggerskan Katrin Zytomierska.
sågar studien - Det är nog bland det dummaste jag hört i hela mitt liv, säger bloggerskan Katrin Zytomierska.

Många kvinnor drabbas av magont, nedstämdhet och ömmande bröst en gång i månaden. Men det som oftast beskrivs som PMS menar nu en forskargrupp från Nya Zeeland bara är en myt.

Forskarna, som är knutna till Otagos universitet i Wellington, har gjort en granskning av all tidigare forskning – och menar att det helt enkelt inte finns några entydiga bevis för att kvinnors humör påverkas av hormonsvängningarna.

Möts med skepsis

Antropologen Kathryn Clancy, som inte har någon koppling till studien, har dessutom gett forskarna vatten på sin kvarn genom att säga att PMS i vissa fall ger kvinnor en ursäkt till att bete sig illa.

I Sverige har dock forskningsrapporten tagits emot med skepsis på flera håll.

– Det finns tidigare forskning som visar att 50 procent av kvinnorna upplever symptom som inte har koppling till menstruationscykeln, men samtidigt finns det en koppling i de andra 50 procentens fall, säger Inger Sundström Poromaa, professor vid akademiska kvinnokliniken i Uppsala.

I den forskning som Sundström Poromaa talar om har man bett kvinnorna att beskriva sina besvär i dagboksform för att sedan kunna avgöra om det finns en koppling eller inte.

– Det är ett bra sätt att kartlägga det här. Det finns liksom inget blodprov eller något man kan ta för att mäta besvären utan det är bara kvinnan själv som kan berätta om symptomen. Så är det med all psykiatri, säger hon.

”Det dummaste jag hört”

Den nu bokaktuella bloggerskan Katrin Zytomierska, 35, höjer rösten när hon får höra talas om forskarnas rön.

– Det är nog bland det dummaste jag hört i hela mitt liv. Jag är 35 år och fick mens när jag var 12. Jag har haft exakt samma symptom exakt samma dagar i månaden 276 gånger hittills, det är ingen myt, säger Katrin Zytomierska.

Hon har många gånger bloggat om sina PMS-besvär och har provat flera olika metoder för att bli av med dem. 2008 åt hon extra mycket Omega 3 på uppmaning av kostexperten Anna Skipper.

– Det gjorde jag, men jag är väldigt dålig på att sköta sådant där så jag vet faktiskt inte om det hjälpte. Något som jag däremot vet fungerar är Fermal balans som man kan köpa på hälsokosten, men då gäller det att man följer anvisningarna, säger Katrin Zytomierska.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN