”Det kunde göra så ont att jag kräktes”

Nina plågades i 15 år innan hon fick diagnosen

Den senaste tiden har Nina Green funderat på att sluta ta sin medicin eftersom hon kanske vill ha barn. "Men om jag slutar kommer jag att få ont igen", säger hon.
Den senaste tiden har Nina Green funderat på att sluta ta sin medicin eftersom hon kanske vill ha barn. "Men om jag slutar kommer jag att få ont igen", säger hon.

Ibland har Nina Green, 33, trott att hon ska dö av smärtorna i underlivet. Hon har kräkts, haft diarréer och värk som strålat ned i benen.

Ändå tog det 15 år innan hon fick förklaringen till sina problem – kvinnosjukdomen endometrios.

– När det var som värst hade jag ont tre veckor i månaden, säger Nina.

”Ibland har man ju själv börjat tvivla eftersom läkarna inte hittat något fel”.
”Ibland har man ju själv börjat tvivla eftersom läkarna inte hittat något fel”.

Var tionde kvinna beräknas lida av endometrios, en underlivssjukdom som orsakar stora smärtor, speciellt i samband med menstruation. Många får problem redan i puberteten när menscykeln inleds.

Så var det för Nina Green i Göteborg. Hon var bara 14 år.

– Jag fick mina besvär när jag fick min första mens. Men jag trodde att det var normalt och att man var tvungen att stå ut med smärtorna, säger hon.

Smärtorna blev värre

I många år brottades hon med fruktansvärd värk både inför och under själva menstruationen.

– Ibland fick jag sitta på toaletten i åtta timmar eftersom jag kräktes så våldsamt på grund av smärtorna …

För varje år blev Ninas smärtor värre. När hon var 20 år dominerade sjukdomen hennes liv.

Men fortfarande visste ingen vad hon led av.

– Jag fick starkare och starkare smärtor och anfallen höll i sig längre och längre, till slut hade jag ont upp till tre veckor i månaden.

Trots detta fortsatte Nina att kämpa med såväl lärarstudier som extrajobb i matbutik. Men ju svårare problemen blev desto fler blev sjukskrivningsdagarna.

– Det har varit svårt att få människor att förstå varför man måste vara sjukskriven varje månad när man inte har någon diagnos …

Nina har genomgått en rad undersökningar under åren. Flera gånger har läkarna trott att hennes problem haft sin grund i tarmarna. Bland annat har hon – felaktigt – fått diagnosen IBS, ett slags mag- och tarmsjukdom.

– Jag har också fått höra att mina problem är psykiska, och ibland har man ju själv börjat tvivla eftersom läkarna inte hittat något fel, säger hon.

Endometrioshärdar i buken

Först 2005, när Nina själv krävt att få bli remitterad till en gynekolog, upptäcktes vad hon i själva verket led av. Gynekologen kopplade genast hennes besvär till endometrios och genomförde en titthålsundersökning för att fastställa misstankarna.

–Inför undersökningen läste jag på om endometrios och kände igen mig i allt. Så efteråt frågade jag bara ”jag hade det, va?”.

Gynekologen konstaterade att Nina hade endometrioshärdar i buken och att de måste brännas bort. Vilket skulle bli första steget mot ett nytt och friskare liv.

Men riktigt så enkelt blev det inte. Efter operationen drabbades Nina av komplikationer och fick nya smärtor. Tarm och äggstock hade växt samman och ännu en operation krävdes.

Därefter inleddes också den medicinska behandling som Nina fortfarande håller på med. Varje månad får hon en injektion som blockerar hennes östrogenproduktion och stänger av hennes menstruation, vilket i princip tagit bort hennes smärtor.

– Jag ska inte ha blödningar för då bildas det nya endometrioshärdar som gör att smärtorna börjar om, säger hon.

Funderar på barn

Den senaste tiden har hon börjat fundera på att sluta med sin medicin, eftersom hon kanske vill ha barn med sin sambo Matias så småningom.

– Jag är 33 år, om jag ska ha några barn så är det snart dags att försöka. Men det är skrämmande. Om jag ska bli gravid måste jag sluta med mina mediciner och då riskerar jag att få ont igen.

Sjukdomen har varit påfrestande för Nina. Hon har drabbats av en utmattningsdepression, med följden att hon ännu inte klarar av att arbeta. Men i den mån hon orkar engagerar hon sig ideellt som ordförande för Endometriosföreningen i Västra Götaland. Bland annat föreläser hon på högstadie- och gymnasieskolor för unga tjejer.

– Tänk om någon hade kommit till min skola när jag just hade fått min mens. Då kanske jag inte hade behövt ha så här ont i alla år, säger hon.

Endometrios – en vanlig sjukdom

Endometrios är en vanlig kvinnosjukdom och orsakas av livmoderslemhinna som växer utanför livmodern och bildar endometrioshärdar. Oftast växer slemhinnan på äggstockarna men också andra organ kan beröras, däribland bukhinna, blåsa eller tarm.

Så många som var tionde kvinna har endometrios. Ofta börjar problemen redan i puberteten.

Symtomen på endometrios varierar, vanliga problem är kraftig mensvärk, buksmärta och samlagssmärta. En del har också ständig värk, buksmärtor och ont när de kissar eller bajsar.

Endometrios är en vanlig orsak till barnlöshet och svårigheter att bli med barn.

Sjukdomen kan lindras med p-piller som tas kontinuerligt med följden att menstruationen uteblir. Vid svåra fall krävs att endometrioshärdarna opereras bort.

Källa: Matts Olovsson, överläkare, NE, Wikipedia och DN.

Anette Holmqvist

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN