Så går du upp i vikt

Näringsexperterna ger sina bästa råd

1 av 2
Inte så lätt Att gå upp i vikt kan vara precis lika svårt som att gå ner i vikt.

Att vara fotomodellsmal är en dröm för många. Samtidigt finns det andra som inget hellre vill än att få lägga på sig några kilon.

Men att försöka gå upp i vikt kan vara lika svårt som att gå ner.

Riktigt smala människor väcker lika stora reaktioner i sin omgivning som överviktiga.

Skillnaden är att det är mer tabu att öppet kommentera överviktiga än underviktiga.

Hur många skulle säga åt en överviktig som sträcker sig efter en kaka ”Ska du verkligen ta en kaka till, du som är så tjock”?

Men ingen tvekar att säga: Du som är så smal, ta en kaka till – du behöver lägga på dig.”

Precis lika sårande

– Det verkar som om folk tycker att det är mer okej att kommentera dem som är smala. Man tänker inte på att även en underviktig kan lida av sin vikt och kanske kämpar för att gå upp, säger Yvonne Linné, läkare på överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Kommentarerna kan vara precis lika sårande, fortsätter hon.

Att ha en viss mängd fett på kroppen är livsviktigt. Fettet fungerar som en energireserv, som kroppen ska kunna ta av vid sjukdom. Skillnaden mellan liv och död kan med andra ord handla om ett par kilon.

– Dödlighetskurvan för underviktiga är lika hög som för överviktiga. Underviktiga personer kan också drabbas av benskörhet och dålig blodcirkulation. Kvinnor kan få brist på hormonet östrogen och mensen kan upphöra, säger Yvonne Linné.

Smala av naturen

De flesta som är smala är det av naturen och faller därför utanför riskgruppen trots att de på pappret räknas som underviktiga. Till de sjukligt smala människorna räknas personer som är smala på grund av sjukdom, dålig aptit eller för hög ämnesomsättning.

– Personer som är naturligt smala har i regel ett tunnare skelett och en liten muskulatur. Egentligen betraktas de som normalviktiga utifrån deras fysiska egenskaper, säger Yvonne Linné.

Men smala människor våndas också i provhytterna. Det är inte kul när jeansen hänger för att rumpan är obefintlig, eller när bikinins bh-kupor innehåller mer luft än bröst.

Kosmetiska skäl är vad de flesta anger som orsak till varför de vill gå upp i vikt – men att lyckas är minst lika svårt som att gå ner i vikt.

Skippa bakelserna

– Man ska absolut inte försöka gå upp i vikt genom att äta bakelser eller andra sötsaker. Dels för att man riskerar att få näringsbrist, dels för att fetthalten i blodet ökar, säger Yvonne Linné.

Ökad fetthalt i blodet kan leda till åderförkalkning som i sin tur ökar risken för stroke, blodproppar och hjärtinfarkt. Ett hälsosamt och säkert sätt att gå upp i vikt är att äta mer kolhydrater och skaffa regelbundna matvanor.

– En studie som gjorts på underviktiga visade att deras självbild inte överensstämde med verkligheten. Personerna gick inte upp i vikt trots att de tyckte att de åt stora kaloririka portioner. Men studien visade att portionerna varken var så stora eller så kaloririka som de underviktiga hade uppgett. Så det kan vara idé att fundera över portionsstorleken om viktuppgången går trögt, säger Yvonne Linné.

Så går du upp – dietisternas bästa tips

Viveca Annell.
Foto: Privat
Bim Åkers.
Foto: Börje Thuresson
Josefine Jonasson.

Tänk på att:

Läs mer:

Mary Örnborg