C-vitamin hjälper inte mot förkylning

Hälsa

– men hjälper dig att bli frisk snabbare

C-vitamin – bra mot förkylning?

Nja.

Enligt nya studier hjälper inte C-vitamin alls mot smittan.

Däremot tillfrisknar man fortare.

Förkyld? Ät C-vitaminer - då tillfrisknar du fortare. Men vitaminerna hjälper dock inte från att drabbas av sjukdomen, visar ny studie.

Förkyld? Ät C-vitaminer - då tillfrisknar du fortare. Men vitaminerna hjälper dock inte från att drabbas av sjukdomen, visar ny studie.

Foto: Bibbi Johansson

Att C-vitamin kunde förebygga förkylningar blev en hälsatrend på 1970-talet efter att nobelprisvinnaren Linus Pauling publicerat boken ”Vitamin C och den vanliga förkylningen”.

Men nu har några forskare vid universitetet i Canberra tagit död på vad de vill kalla en myt, skriver Timesonline.

En sammanfattning av 55 olika studier visar att inte ens höga doser av C-vitamin minskar risken för att få en vanlig förkylning.

Personer som tog dagliga doser med upp emot två gram C-vitamin – 33 gånger mer än den rekommenderade dagliga dosen – fick förkylningar i samma grad som de som inte gjorde det.

Men helt fel ute var inte Pauling.

I vissa fall kan C-vitamin vara bra vid förkylningar.

De personer som regelbundet tog C-vitamintillskott fick generellt sett kortvarigare förkylningar än andra. C-vitamin visade sig också ha en förebyggande effekt hos människor som ofta aktiverar sig i kallt väder, som soldater, skidåkare och maratonlöpare.

Alexandra Ramnewall

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa