Bli frisk med terapi på nätet

Inre hälsa

Internet hjälper patienter hjälpa sig själva

Känner du dig stressad, ängslig eller bara allmänt ur balans?

En färsk rapport visar att var femte person lider av ångest eller oro. Ännu fler har svårt att sova.

Här är nätterapin som får dig på banan igen.

terapi på burk! Psykoterapi på nätet håller på att bli ett allt mer accepterat alternativ till att träffa en ”riktig” terapeut och redan i dag erbjuder flera svenska landsting självhjälpsprogram via nätet. Därmed hoppas man sänka kostnaderna samtidigt som hjälpen når ut till fler. Men kan en dator verkligen ersätta mänsklig kontakt?

”Gud, jag är så trött. Hur ska jag orka med jobbet? Jag känner mig värdelös, måste prestera bättre. Det pirrar i armarna och värker i bröstet – tänk om jag är sjuk!”

Det är inte längre fetma och rökning som är det största hotet mot vår hälsa. Vår nya folksjukdom stavas ångest, nedstämdhet och nervositet. En av fem lider av oro, enligt en färsk studie från Socialstyrelsen. Även sömnproblem och depressioner ökar lavinartat. Svenska folket – och i synnerhet kvinnor – håller bokstavligt talat på att grubbla ihjäl sig.

Men det går att ta sig ur tankefällorna, den svarta statistiken till trots.

Effektivt alternativ

Internetprogram med kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett effektivt alternativ för dig som inte kan eller vill gå till en psykolog. I vissa fall är det till och med minst lika bra som traditionell terapi, hävdar Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet.

– Det gäller särskilt patienter med sociala fobier. Många kan inte riktigt slappna av när de sitter mitt emot en terapeut, säger han.

Gerhard Andersson har själv varit med och utvecklat många av de nätbehandlingar som finns i dag.

Bygger på självhjälp

Samtliga bygger på självhjälp: genom datorn får patienten tillgång till texter med tips och råd. Det finns en tydlig plan för hur problemen ska tacklas, vecka för vecka.

Det som skiljer nätterapi från vanlig terapi är att du inte kan ställa frågor till psykologen på samma sätt. Därför håller Gerhard Andersson nu på att undersöka om det går att behandla depression genom e-post.

– Målet är att det ska vara lika effektivt som att gå till terapeut, fast mindre kostsamt, säger han.

– Men redan nu står sig internetbehandlingen mycket bra vid jämförelse.

Varför har då de psykisk åkommor blivit så vanliga?

Utlöses av stress

Jenny Koertge, psykolog och doktor i medicin vid en privat klinik i Stockholm, ser stressen som främsta orsak.

– Det är en bidragande faktor som kan lösa ut ångest. Oftast finns genetiskt ärftliga faktorer i grunden, som kommer fram om man känner sig psykiskt belastad, säger hon.

Hon tror att arbetslöshet, höga bostadslån och tung arbetsbörda ligger bakom ångestspiralen.

– Men det som är mest oroande är att det kryper ner i åldrarna. Tidigare var det äldre män, nu är det yngre kvinnor och barn, säger hon.

Sara Milstead

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa