Migrän drabbar miljoner svenskar

HÄLSA

Känsliga smärtnerver tros ligga bakom

Svenska forskare arbetar på att lösa gåtan bakom migrän – den svåra huvudvärk som drabbar 1,2 miljoner svenskar.

Ökad känslighet hos smärtnerverna i hjärnbasen tros spela in.

Foto: Photodisc

– Vi tror att det är så att den ökade känsligheten gör att de pulserande blodkärl som man normalt har i huvudet plötsligt börjar göra ont, säger Mattias Linde, överläkare och neurolog vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Linde talade vid ett vetenskapligt symposium om migrän i Stockholm på måndagen. Mycket är fortfarande okänt om de smärtsamma attacker som i genomsnitt slår till 1,3 gånger i månaden hos de drabbade, men enligt Linde är migrän ärftligt betingat.

Kan inte botas

– Det är en genetisk åkomma som kommer till uttryck i det centrala nervsystemet och blodbanorna, sade han.

– Migrän är ännu inte botbart, men många patienter kan göras anfallsfria med medicin.

Linde betonar dock att livsstilsråd, som att lära sig att undvika situationer där migränen utlöses, och sjukgymnastik kan vara minst lika viktigt som läkemedel.

Professor Lars Edvinsson, som arbetar vid Lunds universitetssjukhus, talade också vid symposiet. Han forskar kring substanser som kan blockera de aktuella känselnerverna i hjärnan – och därmed ta bort symptomen.

– Det syftar till att inhibera känselnervernas smärtreceptorer. Men sådana läkemedel tar enbart bort symptomen, inte själva anfallet, betonade han.

Vita fläckar

Edvinsson berättade också om en brittisk studie som visar att personer med migrän löper ökad risk att drabbas av blodproppsrelaterade slaganfall. Holländska forskare har vid magnetröntgenundersökningar sett vita fläckar i lillhjärnan hos personer med migrän. Forskarvärlden diskuterar nu vad fläckarna kan vara – en teori är att de är ärrbildningar efter mindre slaganfall.

Fakta/Migrän

Christina Magnergård Bjers/TT