Tom opererade bort sin närsynthet i Turkiet

HÄLSA

”Jag bokade själv via e-post”

1 av 2 | Foto: Johan Bävman
Åkte till Turkiet Ett tips frånnågra kurskamrater gjorde att Tom Knox började fundera på en ögonoperation utomlands. Efter noggrann research valde han Dünya Eye Hospital i Istanbul.

När Tom opererade bort sin närsynthet i Turkiet blev han chockad över hur dåligt den svenska sjukvården fungerar.

– Plötsligt insåg jag att den svenska vården är en katastrof. I Turkiet var servicen perfekt och de var väldigt effektiva, säger Tom.

Tom Knox, 31, hade länge funderat på att operera bort sin närsynthet med laser, men i Sverige är det dyrt, cirka 12 000 kronor per öga för PRK, vilket är metoden Tom gjorde.

Han fick tipset att åka till Turkiet i stället.

Fick egen assistent

– Jag har två turkiska kurskamrater som har gjort samma ingrepp och de tyckte att jag också skulle åka till Turkiet och operera mig, säger Tom.

Men innan han bestämde sig gjorde han noggrann research och jämförde mellan sjukhus i hela Europa.

Noggrann och effektiv

I februari åkte han ner till Dünya Eye Hospital i Istanbul.

– Det var faktiskt lite chockerande som svensk att se hur vården i Turkiet fungerade. Servicen här i Sverige är ju en katastrof. Under varje besök på det turkiska sjukhuset hade jag hela tiden en assistent som hade som uppgift enbart att svara på mina frågor och se till att jag var nöjd och att fixa allt jag kunde behöva. Doktorn var noggrann, effektiv och korrekt och de har samma etiska regler där som här, säger Tom.

Dyrt i Sverige

Det sämsta med resan var, enligt Tom, att han var tvungen att åka hela vägen till Turkiet för att göra något som han lika gärna kunde ha gjort här.

– Det finns inga argument alls för att hålla de höga priserna som de gör i Sverige. Sverige är dyrt och medelmåttigt på ögonoperationer, säger Tom.

Makalöst vackert

Bäst var upplevelsen av Istanbul.

– Jag visste inte så mycket om staden innan jag kom dit. Alla borde se Hagia Sofia minst en gång innan de dör. Helt makalöst vackert. Och bäst var givetvis att få se den genom mina nya ögon.

Priset för operationen var drygt 5 000 kronor för båda ögonen, en operation som hemma i Sverige skulle ha kostat cirka 24 000 kronor.

Tom såg Istanbul med nya ögon

Läs mer:

Petra Weiss