Ashtanga eller bikramyoga?

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Ta reda på vilken form som passar dig

För nybörjare i yogavärlden låter det mesta som rena grekiskan. Men var lugn. Aftonbladet reder ut begreppen.

Dynamisk hathayoga - ett samlingsnamn för all fysisk yoga. Är ingen speciell tradition, utan egentligen en samling av alla varianter.

Bra för: Styrka, rörelse och balans. Kombinerar olika skolor av ashtanga, kundalini och iyengar. Rörelserna utförs i sammanhängande sekvenser. När du kan dem blir träningen mer meditativ.

Ashtanga - den mest atletiska yogatypen. Passar dig som söker utmaningar och vill forma din kropp. Populärast i kändisvärlden.

Bra för: Smidighet, styrka och rörlighet. Större fokus på fysisk träning än avstressning i och med att alla rörelser görs i ett svep.

Kundalini - en lugn och meditativ tradition som har som främsta mål att få utövaren att stressa ner och koppla av.

Bra för: Kombinerar övningar för hållning, andning och sång för att stimulera nervsystemet. Deltagarna värmer upp genom att tona in och ut med ett mantra.

Iyengar - en mer teknisk yoga för dig som vill förbättra smidighet, rörlighet och disciplin.

Bra för: Djupgående yoga som eftersträvar precision. Redskap, som filtar och bälten, används för att öka effekten. Alla rörelser utförs stående.

Bikramyoga- ny yogavariant i Sverige som bara finns i Stockholm. Går ut på att göra yogaövningar i ett varmt rum i 40-gradig tropisk temperatur.

Bra för: Motverkar trötthet, huvudvärk, oro och värk.

Poweryoga - den mest västinspirerade, moderna yogan. Lägger mer tyngd på fysisk styrka än på meditation.

Bra för: Styrka, balans, fettförbränning. Poweryoga går, som namnet antyder, ut på att samla kraft.

Yoga - är sanskrit och betyder förening.

Prana - står för andning och livskraften. Ju friare flöde du har, desto friskare är du. Yogan ska med sitt lugna tempo och sina mjuka övningar ta bort blockeringar som hindrar prana från att rinna fritt.

Dristhi - innebär att du ska titta på en viss punkt, exempelvis nästippen, för att öka koncentrationen.

Yogisk andning - att andas in och ut genom näsan och med hela lungan.

Mantra - en liten vers eller ett ljud som fungerar som ett ankare vid meditation. Med mantrat blir det lättare att hålla tankarna i styr och stänga ute andra intryck.

Yogamatta - den matta du tränar på. Den bör vara stadig och inte glida på golvet. Hur tjock eller smal den ska vara är en smaksak.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN