Sval och smal

HÄLSA

Sommarens lättaste glassar

Sommar och glass hör ihop. Och faktiskt kan även du som vill gå ner unna dig en glass då och då - om du väljer smart. Varsågod - en lista över sommarens smalaste glassar.

Det finns inte mycket som slår en läskande glass en varm sommardag.

Men se upp - de flesta glassarna är rena kaloribomberna. En vanlig pinnglass ger runt 200 kalorier. De större strutarna och de riktiga godisbombsglassarna ger ofta uppåt det dubbla - lika många kalorier som en lättare lunch.

Men det finns smalare glassar, på under hundra kalorier. Det är framför allt isglassarna som är din bästa vän i sommar - om de inte är de inte doppade i choklad eller andra feta överdrag. En Piggelin ger faktiskt bara 55 kalorier!

Satsa på barnglass

Är du mer sugen på “vanlig” glass - satsa på en barnglass! De ger ofta färre kalorier, av den enkla anledningen att de är mindre. För en vuxnare smak - testa GB:s lightsatsning Solero.

Vill du ha kulglass är sorbet oftast det bästa valet - den innehåller mindre fett, men samtidigt mer socker, så se upp. Magert blir det inte hur du än gör.

7-elevens krämiga yoghurtglass med jordgubbssmak har blivit populär. Och den innehåller faktiskt bara 96 kalorier per 100 gram, vilket är bra i glass-sammanhang. Nackdelen är de stora portionerna - även en liten yoghurtglass ger runt 120 kalorier, och den stora storleken ger ofta det dubbla (beroende på hur generös personen bakom disken är).

Givetvis måste du dra ner på något annat om du vill äta glass och ändå gå ner i vikt. Fråga dig själv om du verkligen klarar att byta ut ett mer mättande mellanmål mot en glass. Var uppmärksam på om glassfröjden leder till att du börjar småäta mellan målen.

Även hemma är det gott med glass ibland - och det finns flera lättare alternativ i frysdisken. Men den smalaste och fräschaste glassen gör du själv på en minut - se recept nedan!

Glass hemma – 5 kalorisnåla alternativ

GB lättglass
Smak: Vanilj
Typ av glass: Vanlig vaniljglass i halvliterspaket
Kalorier/100 g: 120
Kalorier/per portion: 72 (1 port= 1, 25 dl, dvs ett fjärdedels paket)

Diplom hushållsglass
Smak: Två smaker - Päronsplitt och Ananassplitt
Typ av glass: Vanlijglass med sorbet i 900-gramsförpackning
Kalorier/100 g: 130
Kalorier/per portion: 86 (1 port = 1,25 dl)

GB yoghurtglass
Smak: Skogsbär
Typ av glass: Vanlig glass i 900-gramsförpackning
Kalorier/100 g: 150
Kalorier/portion: 93 (1 port = 1,25 dl)

Sia sorbet
Smak: Kaktus/citron (Sias övriga sorbetsmaker innehåller fler kalorier)
Typ av glass: Sorbet i halvlitersburk
Kalorier/100 g: 110
Kalorier/portion: 96 (1 port = 1,25 dl, dvs en fjärdedel av burken)

Hemmagjord glass
Smak: Valfria bär
Typ av glass: Nygjord är den förbluffande lik vanlig glass - men fräschare.
Kalorier/100 g: 55-65 beroende på bärsort
Kalorier/portion: 65-75 beroende på bärsort (1 port = halva receptet, dvs drygt 1 dl)
Så gör du: Till två portioner mixar du ett halvt paket lättkesella med ca 100 g valfria frysta bär (mixerstav är enklast). Söta om så önskas med sötningsmedel (strö) och häll gärna i en skvätt lightsaft-koncentrat, t ex Funlight. Servera genast.

Maria Wångersjö