”Jag fick stora sår under armarna”

HÄLSA

Marie, 40, drabbades av parfymallergi

– Jag förstod först inte vad det var jag var allergisk emot. Jag trodde det var nickel eftersom jag fick eksem bakom öronen, säger Marie Möllersten.

Men när hon fick utslag på handlederna och stora sår under armarna så insåg hon att det måste vara något annat.

Det tog ändå ett tag innan hon kom underfund med vad: Parfym.

Foto: Luktar naturligt gott Marie får eksem och sår av parfym.

När Marie var liten var hon allergisk mot tvättmedel och fick eksem i knävecken av det, men hennes föräldrar bytte tvättmedel och allergin växte bort.

I flera år hade Marie inga som helst problem med vare sig deodorant eller parfym.

Men så för sex år sedan så fick hon helt plötsligt eksem bakom öronen, på halsen och handlederna som kliade. I armhålorna fick hon sår som gjorde ont.

– Jag fattade när jag fick eksem på handlederna att det nog kunde vara parfym, säger Marie.

Måste vara parfymfritt

För att lindra eksemen så smörjer hon på med mild cortisonsalva och det fungerar bra, men det bästa är att inte ha produkter med parfym i direkt mot huden.

Deo, kosmetika, insmörjningskrämer, ja allt måste vara parfymfritt för att det ska fungera.

En dag går bra att spreja på parfym men har hon på sig i flera dagar i rad så kommer eksemen som ett brev på posten. Och den känsliga huden under armarna klarar ingen parfym alls.

– Deodorant med parfym fungerar absolut inte, då får jag sår i armhålorna, säger hon.

Sonen ärvde allergin

För inte så länge sedan så märkte hon att hennes son lider av samma allergi. Han tränar mycket och duschar ofta och började använda deodorant. Han kom hem och sa att det kliade i armhålorna och mycket riktigt, även han hade fått eksem. Så nu är det parfymfritt som gäller även för honom.

– Men jag tror det är bra. Man ska nog inte börja för tidigt med parfym på barn, säger hon.

”Trodde aldrig det skulle fungera”

Idag när Marie Möllersten använder parfym så sprejar hon det i håret eller på kläderna och det fungerar naturligtvis lika bra som när det ligger på huden. Den parfymfria deodoranten visade sig också vara riktigt bra.

- Jag trodde aldrig att det skulle funka med parfymfri deo, men det går jättebra. Det är ju inte parfymen som gör att man inte luktar svett, säger Marie och ler.

Fakta: Parfymallergi

Omkring var femte vuxen i Nordeuropa tros lida av kontaktallergi mot ett eller flera kemiska ämnen. Vanligast är nickelallergi, men många människor lider också av kontaktallergi mot parfymer – där även parfymämnen som vid en första anblick verkar ofarliga kan orsaka allergiska reaktioner.

I reaktionen med syret i den omgivande luften (så kallad autooxidation) eller med hudens enzymer bildas nya, allergiframkallande ämnen som ger upphov till eksem.

Det är viktigt att komma ihåg att kontaktallergi innebär att man utsätts för ett allergen och att allergi utvecklas samt att man vid förnyad kontakt kan få symptom med eksem.

I vår dagliga miljö finns många ämnen som vi kan utveckla kontaktallergi mot, men det kräver att ämnet kan tränga in i huden så som parfymer och kosmetika gör.

(Källa: www.allergi24.com, www.huddoktor.com)

Jessika Devert

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi