Forskare varnar: Många barn lider av D–vitaminbrist

Av: 

Lina Thorén

Hälsa

Kan öka risk för cancer, benskörhet och en mängd andra sjukdomar

En ny svensk studie visar att så många som vart fjärde barn riskerar att drabbas av D–vitaminbrist.

Finland har nyss höjt sina rekommendationer för D–vitamin till barn.

På Läkemedelsverket utreder man om det behövs en höjning även i Sverige.

Irene Mattisson på Livsmedelsverket.
Irene Mattisson på Livsmedelsverket.

Vi går mot ljusare tider – men än så länge är bristen på dagsljus påtaglig.

För många är det en tung tid. Bristen på ljus gör att vi får mindre energi och hellre myser i soffan än ger oss ut iväg på utomhusaktiviteter.

I värsta fall kan ljusbristen även leda till D–vitaminbrist, något som påverkar immunförsvar, hjärna och skelett. Det kan bland annat leda till kramper, depression och benskörhet och riskera att förvärra en mängd andra sjudomar som till exempel cancer, autism och Crohns sjukdom.

Framförallt barn är i riskzonen

I Finland har man konstaterat att allt för många barn lider av akut D–vitaminbrist, därför har man nu skärpt sina rekommendationer för just vitamin D. Även i Sverige visar en ny stor undersökning från Göteborg att så många som vart fjärde barn riskerar att drabbas.

Nu höjs röster för att även svenska Läkemedelsverket ska skärpa rekommendationerna.

– Vi har dålig data på detta i Sverige, just nu pågår undersökningar. Men vi har inte fått någon indikation från barnläkarna att det skulle vara några stora problem eller vara vanligt med D–vitaminbrist. Självklart kommer vi att titta på de finska studierna och ta till oss av det, säger Irene Mattisson som är nutritionist och biträdande avdelningschef på risk– och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket.

Hon rekommenderar föräldrar att vara noga med att deras barn får i sig tillräckligt med D–vitamin på ett naturligt sätt.

– Den absolut bästa källan är fet fisk. Våra rekommendationer är att man ska äta fisk två till tre gånger i veckan. Lättmjölk, mellanmjölk och margarin är också berikade med extra D–vitamin. Sedan är det väldigt viktigt att man är ute i dagsljus för D–vitamin bildas ju i huden.

Kan man få i sig för mycket D–vitamin?

– Det är omöjligt att få i sig för mycket från maten, däremot kan man få i sig för mycket om man kombinerar olika tillskott. Om man ger sitt barn extra D–vitamindroppar så bör man vara försiktig med att kombinera dessa med andra kost– och vitamintillskott och kontrollera att de inte innehåller D-vitamin.

ANNONS

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert: