Goda bakterier kan skydda mot benskörhet

Av: 

Mary Mårtensson

Vanlig probiotika kan skydda äldre kvinnor mot benskörhet, enligt en ny studie.
Vanlig probiotika kan skydda äldre kvinnor mot benskörhet, enligt en ny studie.

Forskning & vetenskap

Vanlig probiotika skulle kunna bli räddningen mot sköra skelett.
En ny studie visar att probiotika kan skydda äldre kvinnor mot benskörhet.
– I framtiden kanske stora grupper kvinnor kan ta det här preparatet för att slippa benskörhet, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik.

Tidigare studier på möss visar att vissa hälsofrämjande bakterier, probiotika, kan skydda mössens skelett mot benskörhet. Forskare vid Göteborgs universitet har nu prövat om dessa bakterier kan ha samma skyddande effekt hos människor.

I en randomiserad studie lottades 90 kvinnor med snittåldern 76 till att antingen få dagligt tillskott av probiotika eller placebo. Det gavs i pulverform under ett års tid.

Kvinnorna i studien hade låg bentäthet, utan att vara bensköra. Deras bentäthet mättes med datortomografi i ena underbenet, innan studien inleddes samt efteråt.

Halverad förlust

Skillnaderna i resultat blev stora och publicerades nyligen i Journal of internal medicine.

– Vi såg att det var en halverad förlusttakt av bentätheten bland dem som fick aktiv behandling med probiotika, jämfört med dem som fick placebo, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin och överläkare i geriatrik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Mölndals sjukhus.

De kvinnor som fick placebo hade förlorat 1,85 procent i bentäthet i genomsnitt. De som fick probiotika endast hade tappat 0,83 procent. Förlusten i bentäthet var alltså bara hälften.

– Det är otroligt spännande att det går att påverka skelettet hos människan med hälsofrämjande bakterier. Man vet att de här bakterierna förekommer naturligt i mag- och tarmkanalen och med den här behandlingen påverkar man halterna av den här bakterien, säger Mattias Lorentzon.

Behandlingen med probiotika bedömdes som säker och utan farliga biverkningar. Forskarna hoppas att dessa bakterier kan bli en förebyggande behandling mot benskörhet i framtiden.

– Oftast upptäcker man inte att man har benskörhet förrän man får sin fraktur och därför kan det vara bra med förebyggande åtgärder som gör att man inte drabbas, säger Mattias Lorenzon.

– Det här kan man ta som ett kosttillskott och vi kan i framtiden se att stora grupper kvinnor kan ta det här för att slippa drabbas av benskörhet.

”En helt nya era”

Forskarna vill nu gå vidare med nya men mer omfattande och långvariga studier för att se om den aktuella probiotikan kan ha ackumulerad effekt.

– Vi försöker se vad det är för ämne som de här bakterierna producerar som har hälsofrämjande effekt och om de kan förebygga en av våra största folksjukdomar. Det kan vara en helt ny era inom medicinen, säger Mattias Lorenzon.

Probiotika är ”goda bakterier” med hälsofrämjande effekter. Den specifika bakterien är Lactobacillus reuteri 6475 och har tagits fram av ett svenskt företag.

–Jag tror inte att den här bakterien finns i massproducerade livsmedel, utan det är en tämligen specifik bakterie.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så slipper du våra nya svenska folksjukdomar

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap

Medicin

Hälsa

Läkemedel