Experten: ”Så lär du dig älska träning”

Träning

Delar med sig av sina bästa tips

Längtar du efter att bli vältränad, men har svårt att ta dig ur soffan?
Här delar träningsexperten med sig av sina bästa komma-igång-tips.
– Ge dig själv tid och gör något du tycker är kul. Annars blir det svårare att hålla uppe rutinerna, säger Fredrik Andersson.

Träning kan verkligen sätta guldkant på tillvaron. På köpet får du ökad energi, orkar mer, samtidigt som kroppen blir vältränad. Ofta finns viljan där, så varför har många så svårt att komma igång?
– En klassisk miss är att ”börja ett nytt liv” där du köper ett gymkort och kör superhårt i några veckor, för att sedan lägga av helt. Det är ingen bra strategi, säger Fredrik Andersson, en av Skandinaviens bästa instruktörer.
 

Tränat så länge han kan minnas

Så han om någon vet. Han har själv tränat så länge han kan minnas, allt från fotboll, hockey, innebandy och cykling till kampsport och gruppträning. I dag är han nordisk träningschef för förtaget Les Mills, som utbildar instruktörer och gör gruppträningsprogrammen till flera välkända träningskedjor. Dessutom håller han själv i olika klasser och träffar då både nybörjare och de som har tränat länge.
– Träning ska vara ett komplement till livet, något som förhöjer. Inte ett tvång du ska utföra flera gånger i veckan. Mitt bästa tips till de som vill komma igång är därför att satsa på en träningsform som man gillar. Det måste vara kul, annars är det svårt att bli motiverad och fortsätta efter ett tag, säger Fredrik Andersson.

Skaffa en partner

Han har ytterligare ett annat tips som gör det lättare att hålla fast vid sina träningsrutiner.
– Skaffa dig en träningspartner, en kompis eller kollega som också vill komma igång. Har du bestämt möte på gymmet eller ute i löpspåret så blir det svårare att hitta på ursäkter för att göra något annat, säger träningsexperten, som själv tränar varje dag.
– Att röra på sig är ett positivt beroende som jag alltid har haft. Min sambo brukar märka om jag inte har tränat på några dagar. Då tycker hon ofta att jag blir sur och grinig och frågar om det inte är dags att gå till gymmet? För mig handlar inte motion om att få en speciell sorts kropp, det kommer på köpet. Att träna ger en känsla av tillfredställelse – det gör att jag mår bra helt enkelt, säger Fredrik Andersson.

Reebok

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Träning

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning