”Gör en pastarätt med parmaskinka”

HÄLSA

Kristina Eriksson chattade om hur man lagar lätt och läcker mat

Hon tipsade bland annat om hur man kan göra pizzasalladen smalare, och vad man kan laga till en festlig middag.

Kristina Eriksson säger: Hej nu är jag här. Var så goda och ställ alla era frågor om mat!

eva säger: Har du tips på någon god mat som man kan laga med tofu? Jag har hört att det ska vara nyttigt.

Kristina Eriksson säger: Hej Eva. Tyvärr måste jag erkänna att jag aldrig lagat mat med tofu i. Men jag skulle gärna göra det...man kan inte ringa eller skriva till dem som tillverkar tofu och fråga!?

sofia säger: Hej! Jag älskar såser o dressingar och jag tror jag har hittat nåt som är rätt nyttigt? knorr har 3-pack pulver dressingar som man kan blanda med vatten o olja, men nu har de även tex bearnaise sås som man blandar ut i tex minifraiche. Hur god som helst om man tycker om kalla såser. Visst måste den vara nyttigare än alla andra såser o dressingar? Sen en liten fråga till? jag älskar pizzasallad, hur nyttigt/onyttigt är det?

Kristina Eriksson säger: Hej Sofia. Kul att du hittat en sås som du gillar och som dessutom verkar vara magrare än sina "original". Om du är med i viktklubben kan du lägga in receptet på din sås och räkna ut dess kaloriinnehåll. Pizzasallad är om man inte häller i alldeles mycket olivolja bra mat. Jag brukar blanda oljan med vatten o lite vinäger så blir den nyttigare!

lotta säger: Har du något tips på en nyttig frukost som går snabbt att göra? Jag är så morgontrött...

Kristina Eriksson säger: Hej Lotta. Så här års tycker jag det är mycket gott med fil och lite skivade jordgubbar. Till det grovt bröd med skinka och någon grönsak. Keso passar också extra bra på sommaren. Lycka till!

säger: Hej Kristina! Jag tycker det är lite svårt att veta vad man ska äta efter träningen.

Jag äter kolhydrater under dagen och proteiner efter precis som sägs bör, det är bara det att man blir ju hungrig av att vara i farten cykla, promenader, step-up, Pump osv. Så hur ska man veta vad som är "lagom" jag har svårt att bli mätt?

Jag är "tränad" men har former är 163 cm och väger 70 kg. Skulle mer än gärna tappa 10 kg på lång sikt men det är som sagt svårt när man sällan blir mätt... ha en skön sommar kram Ulrika

Kristina Eriksson säger: Just frågor kring träning och mat är våra motionsexperter (på Viktklubben) bättre på!

Fia säger: hej, jag har ett paket filodeg i frysen som jag inte vet vad jag skall göra med... har du tips på en enkel, god asien-inspirerad förrätt?

Kristina Eriksson säger: Hej Fia. Jag skulle woka lite finskurna grönsaker och böngroddar i sesamolja (tillsammans med vitlök). Strö på färsk koriander och sesamfrö.. Bred ut fyllningen på filodegen, rulla ihop och grädda i ugn, 225 grader. Lycka till.

Johan säger: Vad anser du om smakförstärkaren glutamat (aka MSG)? Det är förbjudet i Tyskland men finns i de flesta raffinerade produkter i Sverige. Fonder, buljonger och kryddor innehåller ofta någon form av glutamat.

Kristina Eriksson säger: Hej Johan. Jo jag känner till debatten. Livsmedelsverket har ju godkänt glutamat och jag litar på dem. För några år sedan vet jag att det fanns buljongtärningar utan glutamat. Om man känner sig osäker kan man försöka få tag på dem. Sedan är det som med all mat att man får försöka vara måttlig.

säger: Hejsan Kristina! Är det skillnad på "vanligt ris" och jasminris när det gäller att rätt och kalorisnålt? Mvh Rita

Kristina Eriksson säger: Hej Rita. Jag kan inte de siffrorna på kaloriinnehåll så här i huvudet, men jag kan inte tänka mig att det skulle vara någon större skillnad. Titta på paketen där brukar uppgiften om kalorimängden vara angiven.

Hälso alex säger: Hej kristina. Hur ser ett bra kvällsmål ut för dig? blir gärna att man slänger in nått i micron.

Kristina Eriksson säger: Hej Hälso alex. Jag brukar äta middag vid 5-6- tiden och sedan kan det bli en macka och ett glas mjölk eller en kopp te någon timma innnan jag går och lägger mig. Om du med kvällsmål menar något mellanmålsliknande så behöver det inte alls vara något avancerat, tvärtom gärna en frukt eller knäckemacka. Lycka till.

emma säger: hej vilken tur jag har jag ska ha middag i kväll och jag vet inte va jag ska ha till middag. Vet du vad jag kan ha?

Kristina Eriksson säger: Hej Emma. Då skulle jag göra en pastarätt med parmaskinka, ädelost och lite balsamvinäger. Stek parmaskinka eller liknande med skivad lök och ruccola. Häll på lite balsamvinäger. Låt det hela koka in. Smula över ädelost (75 g). Ät med pasta och en fräsch sallad. Ha det så mysigt!

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack Kristina och alla ni som chattat!

Kristina Eriksson säger: Tack, tack för alla bra frågor. Ha en fortsatt bra sommar!