Läsarnas värsta fobier

Maskar och larver

HÄLSA

Mina fobier är maskar och larver, spindlar, myror och allt annat "kusigt". Mycket av min krälfobi kommer från det här Fear Factor-programmet som går på TV3. Dom borde inte få visa sånt på reklamen i alla fall, för jag kunde ärligt talat inte äta riktigt på en vecka efter att jag hade sett när dom hällde en hel skål med larver över en kille. Huuaa... Det är liksom kräl i mängder som liksom tar emot REJÄLT!Jag börjar hulka, och jag kan inte äta, för då får jag bara en bild framför ögonen och då är det stopp! Hur vidrigt som helst, och jag fattar inte att dom kan visa det i TV.

Kryp-å-kräl-hatare

Nyckelpigor och fjärilar

Min sommarfobi är nyckelpigor och fjärilar, sjukt jag vet men jag klarar inte av dom.

Grodor

Jag kan vistas ute i naturen och plocka bort både getingar och spindlar. Är jag ute på en skogsstig och promenerar och ser en orm - ja, då kliver jag bara över den. MEN, kommer det en groda, padda eller liknande då börjar jag skaka, svettas och storgråta. Så snabbt som möjligt springer jag därifrån. Jag vet att detta är orimligt och gränsar till det löjliga men jag kan inte göra något åt det.

Eftersom jag vet att det egentligen är skrattretande har jag hela huset fullt med porslinsgrodor. Ja, jag har till och med en groda tatuerad på armen. I höst när jag gifter mig kommer brudparet på tårtan att bestå av en prinsessa och en grodprins. Löjligt för vissa men för mig är det ren och skär skräck!

Eva-Karin

Dålig mat

Jag har en fruktansvärd förbi mot "sommarsjukan". Jag äter aldrig ute och litar bara på min egen matlagning. Det är jättetråkigt för jag går aldrig på grillfester m m. Jag är tyvärr likadan på vintern när vinterkräksjukan kommer. Då får barnen inte vara på dagis. Jag får symtom som illamående, svettningar, körningar i magen. Det är så jobbigt för det minskar ju mitt sociala liv.

Spindlar och flugor

När jag var mindre brydde jag mej inte alls om spindlarna, ormarna, getingarna...ja alla insekter. Men nu slutar jag andas så fort ett litet kryp kommer nära eller finns på mej. Jag var tvungen att vänta på att min sambo kom hem en gång innan jag gick in i vardagsrummet för det fanns en liten spindel i taket. Jag vet innerst inne att dom inte gör något ont, men ändå är jag livrädd. Jag kan ej gå i en skog för jag är rädd att en orm ska komma eller spindlar. Jag är även rädd för vanliga flugor, kommer en sån i närheten av mej så släpper jag allt jag har och springer iväg eller så skriker jag bara och blir likblek i ansiktet.

Botad från spindelfobi

Jag gick i kognitiv beteendeterapi för min spindelfobi för drygt 3 år sedan och är sedan dess helt fri från min rädsla. På bara några timmar försvann 25 års panikartad rädsla! Mot att tidigare inte kunnat tälta på sommaren, sagt upp mig från mitt jobb som låg på källarplan (där det ju kryllade av spindlar), att inte kunnat se en spindel ens på bild till att idag faktiskt se och hålla i en spindel så känns det som en befrielse! Jag var helt handikappad och låste in mig för att jag var så rädd. Idag väntar jag mitt första barn och det känns oerhört bra att inte föra en sådan tokig rädsla vidare till mina barn.

ARTIKELN HANDLAR OM