Kalorivarning ska få kvinnor att dricka mindre

Av: Ammi Bohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Brittiska regeringen vill syngliggöra hur fettbildande alkhol är

Britterna dricker för mycket, enligt den brittiska regeringen. Nu tar de krafttag mot supandet, och lägger fram en rad förslag för att få folk att festa mindre.

Ett förslag är att synliggöra hur fettbildande alkohol är, genom att märka alla öl- och vinflaskor med en varningstext med kaloriinnehållet, samt visa vad en flaska motsvarar i snabbmat eller sötsaker.

AMCD (Advisory Council on the Misuse of Drugs), som ligger bakom idén, tror att storkonsumenter av rusdrycker skulle tänka en gång till om de visste hur mycket rusdryckerna påverkar vikten.

Budskapet spås gå bäst hem hos unga konsumenter och kvinnor.

Motsatt effekt

Förslaget, som redan har skickats till det brittiska hälsodepartementet, sågas av alkoholindustrin, som hävdar att det snarare kan få motsatt effekt – att folk skulle välja alkohol framför mat.

Två andra förslag som lagts fram för att minska drickandet är förbud mot lockpriser, och högre skatt på starksprit. I dagsläget är många av de öl- och cidersorter med högst alkoholinnehåll också de billigaste.

– Antalet alkoholförgiftningar ökar, och en bakomliggande orsak är att vi dricker starkare och starkare drycker, säger en talesman för AMCD.

För billigt

ACMD är också kritiska till livsmedelsbutiker som lockar kunder genom att sälja billig sprit.

– Det låga priset på alkohol och tillgängligheten uppmuntrar till storköp och att dricka mer. Ett stort problem är prissättningen, alkohol är så billigt att även ungdomar har råd.

En talesman för the Wine and Spirit Trade Association varnar för planen att synliggöra kalorierna i alkoholen.

– Det är en bra princip att ge konsumenterna underlag att fatta ett genomtänkt beslut, men man vill ju inte att folk ska välja alkohol efter kalorier, eller tro att de kan hoppa över en måltid och dricka i stället.

– Att inta alkohol i samband med mat är att föredra, och vuxna borde välja dryck efter alkoholinnehållet, inte kalorierna.

Så mycket innehåller

1 glas vin = 2 ballerinakex (120 kcal)

1 stor stark = 1 liten hamburgare på McDonalds (235 kcal)

50 cl 7-procentig cider = 9 chokladpraliner (395 kcal)

1 litet glas calvados = En halv påse Ahlgrens bilar (120 kcal)

Källa: Viktklubb.se

Publicerad: