Jag fick ett nytt liv

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin skrev en bok om sin väntan på en ny lever

Han vet att skillnaden mellan ja och nej kan betyda liv eller död.

I sju månader väntade författaren Martin Klepke på en lever.

– Jag känner en obeskrivlig tacksamhet till den person som hjälpte mig överleva, säger han.

frisk igen Författaren Martin Klepke väntade på en ny lever i sju månader. "Det kom upp många konstiga tankar under väntetiden. Jag gick ju och väntade på att någon annan skulle dö och det gav skuldkänslor på något underligt sätt."
Foto: eric roxfelt
frisk igen Författaren Martin Klepke väntade på en ny lever i sju månader. "Det kom upp många konstiga tankar under väntetiden. Jag gick ju och väntade på att någon annan skulle dö och det gav skuldkänslor på något underligt sätt."

Kronisk inflammation i levern.

Diagnosen innebar att Martin Klepkes leverfunktion sakta men säkert skulle avta. En transplantation var oundviklig.

Martin blev uppsatt på väntelistan på Huddinge sjukhus och utrustades med en personsökare. När som helst på dygnet kunde de ringa och då var det dags.

Väntan blev lång och tung. I sju månader vaknade han varje morgon med tanken - kanske ringer de i dag. Och 210 kvällar gick han och lade sig besviken.

– Runt varje sjuk person finns en sjuk familj. I dag kan jag känna att jag fått ett annat perspektiv på livet, att jag har en mer positiv syn, men för min familj kan jag aldrig säga att det var värt det. De led med mig under hela sjukdomstiden och väntan, säger Martin Klepke.

Okänd donator

Medan han väntade på transplantationen skrev han ner sina tankar. De har nu givits ut i boken "I väntan på en lever".

– Det kom upp många konstiga tankar under väntetiden. Tankar som jag aldrig har fått någon rätsida på. Jag gick ju och väntade på att någon annan skulle dö och det gav skuldkänslor på något underligt sätt. Att jag stod i kö för ett organ innan någon dött blev fel i kronologin.

Efter transplantationen följde en tid när Martins kropp inte accepterade det nya organet. Han led av kraftiga avstötningsreaktioner och det tog månader innan han återhämtade sig.

I dag är han frisk, tillbaka på jobbet.

– Jag tänker ofta på den person som gav mig sin lever. Nu är det två år sedan jag fick ett nytt liv, men det är också två år sedan han eller hon dog.

Han vet ingenting om sin donator. Men i sitt huvud har han en klar bild av vem det är:

– Jag ser det som en bild av mig själv fast på andra sidan.

Ta ställning

Ett brev från en kvinna som läst hans bok, tycker han ställer frågan om organdonation på sin spets. Kvinnan berättade att hennes man stod på väntelistan samtidigt som Martin, men att han dog i väntan på en lever.

– Därför är det så viktigt att ta ställning för organdonation. Det gör skillnaden mellan liv och död, säger Martin Klepke.

Läs mer

Här har du chansen. Aftonbladet har i samarbete med Socialstyrelsen tagit fram en blankett där du kan anmäla dig som donator. Fyll i webbformuläret nedan. Skriv ut och skicka in portofritt till Donationsregistret.

Anna Bengtsson

Publicerad: