Godis ska få oss att äta vår medicin

HÄLSA

Att mediciner ofta smakar lite beskt och helst bör sväljas med en klunk vatten tar vi för givet. Men snart kan det bli ändring på det. Enligt New Scientist kommer framtidens mediciner att smälta i munnen och lämna en söt eftersmak av tutti-frutti, choklad, körsbär och mint.

Flera företag har nämligen börjat exprimentera med att ta fram receptbelagda tabletter och piller som efterliknar godis. De har också hittat på varianter som är lättuggade och smälter av sig själva.

Vissa har redan smygintroducerats både i Europa och USA, som migränpreparatet Zomig och antidepressanten Remeron. Fördelarna med de "smältande godismedicinerna" är flera. En är förstås att personer som är rädda för att svälja stora tabletter och kapslar slipper obehaget. En annan att patienter inom intensiv- och psykiatrivård kan få i sig medicinen utan alltför stora insatser av personalen.

Men godispillrena har även andra finesser. Tabletter som löses upp under tungan kan tas upp direkt i blodet, vilket gör att medicinen inte behöver passera magen och ställa till med problem. Dessutom blir effekten snabbare, något som är önskvärt hos till exempel smärtlindrande preparat.

Nackdelen med välsmakande medicinerna är förstås att barn kan äta dem i tron att de är godis.