Billiga läkemedel mot slaganfall

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Två vanliga, billiga läkemedel kan förebygga stroke eller mildra strokesymtom, visar internationella studier. De är paracetamol, till exempel Alvedon och Reliv, och blodfettsänkande statiner mot ont kolesterol, LDL.

Febernedsättande paracetamol kan lindra symtomen hos strokepatienter, visar en studie av nederländska forskare i tidskriften Lancet Neurology. De följde 1 400 patienter med temperaturer på mellan 36 och 39 grader och som fick paracetamol.

Strokesymtomen lindrades hos dem med 37–39 grader, ju högre temperatur desto bättre effekt av behandlingen.

Förebygger hjärtinfarkt

– Studien stöder den svenska rekommendationen att ge Alvedon till strokepatienter med feber över 37,5, säger professor Per Wester, strokeenheten hos Norrlands universitetssjukhus i Umeå, till Svenska Dagbladet.

Statiner som förebygger hjärtinfarkt kan också minska risken för slaganfall, rapporterar franska forskare i tidskriften Lancet Neurology.

165 000 deltagare

Fransmännen skriver att behandling med statiner "är det största framsteget för att förhindra stroke" sedan acetylsalicylsyra, i till exempel Trombyl, och blodtryckssänkande medel. De har analyserat data från 24 studier med 165 000 deltagare. Materialet ligger i en databas i universitetsstaden Oxford i Storbritannien.

– För varje millimol som det onda kolesterolet LDL gick ned av statinbehandlingen minskade risken för att drabbas av slaganfall med 21 procent, skriver fransmännen.

Statinerna minskar dessutom risken för förstadier till stroke: inflammation i blodkärlen, blockering av blodkärlen till hjärnan och bildande av blodproppar.

”Intressant”

Per Wester säger till SvD att resultatet är intressant.

En av studierna som analyserats gäller patienter som överlevt stroke. De fick så kallad sekundär prevention, förebyggande behandling, med statin. Även den studien visade en skyddande effekt mot slaganfall.

TT

Publicerad: