Maria och nyfödde sonen nära dö på BB

HÄLSA

Fick ta abortmedicin vid förlossningen: Ren idioti

1 av 3

Maria Karlsson, 27, var nära att förblöda när hon skulle föda.

Förlossningen sattes i gång med abortpillret Cytotec.

– Min livmoder sprack. Jag förlorade sju liter blod, säger hon.

Maria Karlsson väntade sitt andra barn. Hon hade foglossning, svåra smärtor, var svull­en­ och hade suttit fyra månader i rullstol. Hon bad därför om planerat snitt om hon skulle gå över tiden.

– Men läkaren tyckte att det var för mycket risker med ­kejsarsnitt, säger hon.

I stället sattes förlossningen i gång med läkemedel på Vrinnevisjukhuset i Norrköping den 26 februari, samma dag som födseln var beräknad.

– Jag fick ingen information om vad de stoppade i mig. De sa bara att det var en mild metod. Och att det inte var någon fara.

”Höll på att tuppa av”

Värkarna kom i gång. Men efter fjärde dosen klockan 22 började Maria må allt sämre. Hon berättar att värkarna kom utan uppehåll och att hon ­hade fruktansvärda smärtor.

– Jag höll på att tuppa av. Mitt blodtryck var jättelågt. Jag ­bara låg och skrek efter hjälp. Det var det vidrigaste jag varit med om.

Även fostrets värden sjönk. Det sista Maria minns är att personalen plötsligt springer ut med henne till operationssalen.

– Min livmoder hade spruckit.

Sebastian förlöstes med akut snitt halvtre på natten. Maria opererades i fem och en halv timme. Hon förlorade sju liter blod och ena lungan kollapsade.

– De kunde inte få stopp på blödningen. Jag tömdes på mitt blod två gånger. Jag fick 17 påsar.

Läkarna lyckades stoppa blödningen med en ballong som pressade ut livmodern.

I fem dygn vårdades Maria Karlsson på intensiven, först i respirator, medan Sebastian låg på neonatalavdelningen och fick andningshjälp.

– Han mådde fruktansvärt dåligt när de plockade ut ­honom, men repade sig ganska snabbt. Han verkar frisk och det är jag jätteglad över.

Avråds från fler barn

Samtidigt levde Jimmy ­Möller, 30, i ångest och skräck. Skulle hans son och sambo överleva?

– Han trodde att vi skulle dö båda två.

När Maria vaknade upp förstod hon inte vad som hade hänt. Hon berättar att det tog flera veckor att begripa. Efter åtta dygn fick de komma hem.

– Jag har bara suttit i sängen och tjutit. Det är först nu jag ­orkar prata om det.

Läkarna har avrått henne från att bli gravid igen. Maria Karlsson är väldigt arg och upprörd över läkarnas beslut.

– Det är ren idioti att använda Cytotec vid förlossningar när Läkemedelsverket gick ut förra året och avrådde sjukhusen från det. Jag vill sätta ett stort P för detta nu. Det här har förstört mitt liv totalt. De får inte experimentera med oss längre, ­säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM