Segling med plurrgaranti

Hälsa

Jollen passar alla åldrar och kunskapsnivåer

Det lutar betänkligt. Båten tycks ha eget liv och varje vindil får den att nästan tippa över.

Hälsas reporter har gått en dag i jolleskola och en sak är klar: Man blir blöt. Mycket blöt.

Jag sitter i en tävlingsjolle i Stockholms skärgård. Just när det flyter på riktigt bra går det upp för mig - båten tänker kantra. Utan förvarning åker babordsidan plötsligt upp medan den andra trycks ner i vattnet. Själv hänger jag någonstans i luften och inväntar jollens beslut. Att välta eller inte välta, det är frågan.

Tankarna går till Titanic. Vattnet här vid Mjölkudden är 15 grader. En isvak, med andra ord. Paniskt hör mig själv skrika: Neeeeeej! Jag vill inte simma!

Bönen blir hörd. I sista sekunden väljer båten att gå framåt i stället för uppåt. Seglatsen fortsätter, i hygglig fart och med fläktande vind. Jag håller krampaktigt i bommen och balanserar upp vikten genom att hänga ut på ena sidan. Jobbet fordrar utomjordiska ben- och magmuskler. Så bubblar det till i seglet. Vinden tilltar.

- Släpp ut seglet!

Upp i luften - ner i vattnet"

Försent hör jag instruktörens råd. Babordsidan är åter i luften. Den här gången finns ingen obeslutsamhet: vi befinner oss i himlen, på god väg mot havsytan. Jaha, det var det!

Kapsejsningen sker inför 24 fnissande barn i optimistjollar. Fotografen strålar av förtjusning. Instruktören hojtar att jag ska hänga tag i centerrodret, men det har försvunnit in under båten. Jag behöver undsättning i form av en ofrivillig dykare som puffar upp det från undersidan. Med gemensamma krafter får vi så upp jollen på rätt köl.

Kurser på alla nivåer

Men så här dramatiskt är det förstås inte alltid att gå i jolleskola. En och annan skulle nog hävda att jag överdriver också (exempelvis de 24 barnen). Ska jag vara ärlig är det faktiskt oerhört kul, både att segla och vara på läger. Hittills har min dag sett ut så här:

09:00. Introduktion. Sker i stabil tvåmansjolle med instruktören Ronnie Andersson.

11:00. Lunch. Äkta skolmat utomhus.

12:00. Ronnie och jag ger oss av i en ostabil tävlingsjolle.

12:30. Jag provar att segla själv i tävlingsjollen.

12:32. Tar mig upp ur vattnet.

Seglarskolan ligger bara 30 minuters bilväg från centrala Stockholm, inbäddad i lummig grönska. Hit söker sig både barn och vuxna under somrarna. Föreningen håller veckolånga kurser för alla åldrar och kunskapsnivåer, men just det här lägret är för barn mellan åtta och tolv år.

Mycket segling blir det

- Vi anstränger oss för att göra lägren lekfulla, så att barnen får segla så mycket som möjligt och tycker att det är kul, säger Ronnie.

Och nog ser de ut att trivas alltid. När vi precis ska till att lämna Mjölkudden kommer en pojke fram till mig.

- Det var du som föll i vattnet förut va, undrar han.

Jag nickar skamset.

- Äsch, det har jag också gjort. Fast under en kap- sejsövning, säger han med ett grin.

Glöm ej vattenflaska!

Här kan du gå i jolleskola

Så mycket kostar det

Sara Milstead

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa