Så blir du av med migränsmärtorna

HÄLSA

– 9 bästa metoderna

1 av 3 | Foto: Massage vid tinningarna kan hjälpa..

Ännu finns ingen medicin­ eller behandling som hjälper mot all migrän.

Men det finns många sätt att lindra eller helt slippa attackerna.

Eva Ermenz, ordförande i Svenska migränförbundet kommenterar här några olika metoder för hur man lindrar attackerna.

1) Medicinering

Ofta krävs någon form av behandling med läkemedel mot migrän och det är viktigt att kontakta en läkare innan behandlingen inleds.

Det finns mängder med läkemedel mot migrän, från receptfria värk­tabletter som Treo, Magnecyl eller Alvedon, till recept­belagda triptaner som Imigran eller Relpax. I vissa fall kan man även prova förebyggande behandling med så kallade betablockerare.

Om ett läke­medel inte fungerar, eller ger för stora biverkningar, kan man i samråd med sin läkare prova ett annat.

–?Vad man än säger så är läkemedlen viktiga för många. Själv räknar jag tider före och efter triptanerna.

2) Akupunktur

Härstammar från traditionell kinesisk medicin. Nålar sticks in i huden på särskilda ställen. Behandlingen anses medföra att en störning av energiflödet korrigeras. Akupunktur sägs också stimulera nerverna så att kroppens egna smärtstillande ämnen, endorfiner, frigörs.

–?Väldigt många migräniker provar akupunktur och det hjälper många. Men självklart beror mycket på akupunktören.

3) Akupressur

Innebär att man med fingrarna trycker på, eller masserar, vissa punkter på kroppen, oftast samma punkter som vid akupunktur. Nålfritt!

–?Vet inte så mycket om akupressur, men liksom med akupunktur kan man nog få lindring beroende på vilken typ av migrän man har.

4) Avslappningsövningar

Meditation, yoga och massage: Syftet är att på olika sätt ge kropp och huvud en stunds lugn och ro. Metoden motverkar den allra vanligaste trigger­faktorn, stress.

–?Mycket värdefullt. Mångas migrän beror mycket på stress. Avslappningen lindrar både smärta och oro.

5) Zonterapi

Grundtanken är att det finns en ”strömbrytare” som är kopplade till kroppens organ. Vid behandling genom fingertryck på zonen, vanligen på händer och fötter, anses ett botande energi­tillskott ges.

Vanligtvis bör behandlingen pågå under en längre tid. Ett exempel på hur man själv kan försöka lindra migränen är att dra, knåda och massera runt hela stortån och på så sätt få igång cirkulationen i huvud och nacke.

–?Det är en ganska långsam procedur, det kan ta många år innan det ger något. Och som jag har förstått det har det mindre verkan.

6) Vegetarisk kost

Flera livsmedel, både mat och dryck, innehåller kemiska ämnen som kan trigga igång ett migränanfall, även frukt och grönt. Men studier visar att vegetarisk kost kan förebygga och lindra huvudvärken.

Vissa svampar, till exempel kinesisk lingzhi, påstås också hjälpa.

–?Kosten har väldigt stor betydelse eftersom vissa livsmedel triggar igång migränen. Det är bra att ha koll på vad man äter. Att bara äta vegetariskt är ett gammalt knep som kan vara bra.

7) Ändra livsstil

Regelbunden sömn och fasta måltider kan hjälpa, liksom motion. Studier visar att det inte bara är vad man äter, utan också när man äter, som kan orsaka en migrän­attack.

–?Det är absolut värt ett försök. Man bör tänka på att slappna av mycket och inte stressa. Regelbundna vanor, med sömn och mathållning, är också viktigt.

8) Kosttillskott

Omega-3, magnesium (finns i vetekli, havregryn, ris och majs), B-vitaminer, fiskolja, ingefära.

Många migräniker har en lägre halt av magnesium än andra och många blir bättre med ett extra tillskott. B-vitaminer sägs ha en muskelavslappnande effekt och kan hjälpa mot huvudvärk. Även fiskolja, som enligt en studie minskade symptomen hos en tredjedel av försökspersonerna, och ingefära, som har en antiinflammatorisk effekt, påstås hjälpa.

–?Extra tillskott av magnesium och B-vitaminer vet jag ska vara bra. Allt är individuellt och man får prova sig fram. Det gäller egentligen inte bara kosttillskott utan alla metoder.

9) Kiropraktik

Med hjälp av behandlingen kan förskjutningar i leder korrigeras, muskelfästen avlastas och felställningar i kotpelaren åtgärdas. Målet är att uppnå normal rörlighet.

–?Kiropraktik hjälper många genom att man får loss kotor som ligger och trycker mot nerverna. Skadar inte att prova.

Man kan också få hjälp av en naprapat.

Olika triggerfaktorer

Ett migränanfall kan utlösas av en rad olika orsaker, så kallade triggerfaktorer.

10 livsmedel att se upp med