”Socker är inte farligt!”

HÄLSA

Läs chattet med dietist Josefine Jonasson!

Josefine Jonasson säger: Hej hej - nu är jag på plats!
sdfl säger: Hej, tips på bra mellanmål??
Josefine Jonasson säger: Hej! Många av oss behöver bara en frukt eller två till mellanmål men har man ett större energibehov eller äter mindre huvudmåltider kan det vara bra med en skiva grovt bröd och skinka t ex. Keso och bär är ett annat alternativ, eller lite fil med krossat knäckebröd.
Eva säger: Hej, hur farligt är det att äta socker?
Josefine Jonasson säger: Hej Eva! Socker är egentligen inte farligt på något sätt men ett stort intag av socker minskar chansen att få i sig all näring man behöver. Socker i sig ger ingen näring. För tänderna är förstås inte socker så hälsosamt alls. En "lagom" sockerkonsumtion och en för övrigt varierad mat är helt ofarligt.
Mamma säger: Jag har stor övervikt, ca 20 kilo. Hur ska jag gå ner?
Josefine Jonasson säger: Hej! Det allra viktigaste när man ska gå ner i vikt är att man äter mindre än vad man gör av med. Detta kan man göra på flera sätt men många behöver hjälp för att få en kontroll och för att lära sig hur man kan äta utan att försaka allt man tycker om. Jag tycker förstås att Viktklubb.se är ett jättebra sätt att få bukt med detta. Om man vill klaar det helt på "egen hand" så är mitt första råd att börja äta regelbundet, sen att begränsa intaget av godsaker till en eller max två gånger i veckan och att lägga upp maten enligt tallriksmodellen (halva tallriken grönsaker, en fjärdedel kött/fisk/ägg och en fjärdedel pasta/potatis/ris/bröd) Ta ett steg tillbaka och börja fundera över vad som har gjort att Du blivit överviktig - då kan Du oxå se vad Du behöver ändra på. Lycka till!
Paris säger: Är nötter nyttigt?
Josefine Jonasson säger: Hej Paria! Ja, nötter är nyttigt. De innehåller mycket omättade fetter som är bra för oss MEN de innehåller MYCKET fett och det betyder att vi inte kan äta några stora mängder utan att riskera att gå upp i vikt.
LO säger: Hur mycket och många ggr per dag ska man äta?
Josefine Jonasson säger: Hej LO! Det finns en rekommendation som säger att man bör äta tre huvudmål per dag, dvs frukost + lunch + middag och ev 2-3 mellanmål. Naturligtvis måste detta anpassas efter var och en men en tumregel är ändå att det bästa är att äta så pass ofta att man aldrig blir vrålhungrig. Att vara hungrig är inte farligt men om man blir jättehungrig ökar risken att man tappar kontrollen över vad och hur mycket man äter.
Hilda säger: Stämmer det att man vid bantning bör äta ca 500 kcal mindre om dagen? Vid hur många kcal ligger gränsen för svält?
Josefine Jonasson säger: Hej Hilda! För att tappa ett halvt kilo per vecka behöver man få ett underskott på 500 kcal per dag. Det bästa är förstås att detta underskottet blir en kombination av minskat intag OCH ökad motion. Gränsen för svält är olika för olika personer och det betyder att ämnesomsättningen sjunker lite men det är aldrig så att man kan gå UPP i vikt av att man äter för lite.
Vanilja säger: Vad tycker du om GI, är det en bra diet?
Josefine Jonasson säger: Hej Vanilja. Konceptet att man äter mat som höjer blodsockret långsamt är bra men det är inte nytt. Redan för 20 år sedan, och innan dess, pratade man om "springande" och "gående" kolhydrater, ffa för diabetiker. GI har gått ett steg längre och börjat mäta hur pass springande eller gående maten är. Faran med detta är att om man inte är påläst kan man ibland missuppfatta råden. Läser man bara GI-tabeller kan det uppfattas som att det bästa är att äta margarin och dricka olja till, lite tillspetsat men Du förstår kanske principen. Naturligtvis ÄR det inte så, det är fortfarande så att det är kalorierna in och kalorierna ut som räknas. Att använda GI som ett hjälpmedel och tillsammans med kunskap och sunt förnuft behöver alls inte vara fel.
Mira säger: Hej! Jag är en tjej med bmi 21.6, men som försöker gå ner lite för att få bort de s k "love handels" ligger jag på kaloriunderskott 250kcal/dag både genom att träna mera och äta nyttigare. En gång i veckan har jag en "normal dag" då jag får äta så mycket som jag gör av mig med. Är det ok? Kan jag öka kaloriunderskottet mera utan att det har negativa effekter?
Josefine Jonasson säger: Hej Mira! Om Du har ett BMI på 21.6 finns det ingen anledning för Dig att minska på kaloriintaget. Du bör inte satsa på att gå ner i vikt, om Du vill bli fastare i kroppen är det bra att träna men Du ska inte banta. Var rädd om Dig!
Moderator säger: Tack, det är allt vi hinner idag. Välkomna nästa vecka!
Josefine Jonasson säger: TACK för idag - ha en bra torsdag!