”Jag gick mig smal”

HÄLSA

Charlotta Nederberg blev av med bilen – och 40 kilo

Charlotta Nederberg kan man kalla den ofrivilliga bantaren. Ett nytt läge i livet fick henne att börja gå och äta nyttigare - och i dag, 1,5 år senare, har hon tappat 40 kilo.

– Vänner hälsar inte för de känner inte igen mig – och jag förstår dem!

Foto: EFTER ”Jag mår otroligt mycket bättre idag”, säger Charlotta Nederberg som på 1,5 år har tappat 40 kilo i vikt.

Charlotta Nederberg bestämde sig egentligen aldrig för att gå ned i vikt – hon separerade. Hon och exsambon delade på vårdnaden om sonen, och den som sonen bodde hos hade också bilen. De veckor som Charlotta inte hade bilen fick hon istället gå fram och tillbaka till jobbet, sammanlagt sex kilometer om dagen.

– Plötsligt märkte jag på kläderna att jag gick ned i vikt. Jag som alltid har hållit på och banta – nu försvann kilona utan att jag ens tänkte på det!

Tackade nej till lift

Hon började verkligen gilla sina promenader, och den känsla av välbefinnande de gav.

– Folk stannade i snöstormen och erbjöd lift, men jag tackade nej. Jag mådde så bra av att gå.

När hon började gå vägde Charlotta 108 kilo. Hon har dragits med övervikt sedan gymnasietiden men ingen av de bantningsmetoder hon testat har riktigt funkat. Nu, tack vare promenaderna, hamnade hon i en god cirkel: hon gick ned i vikt, vilket gjorde henne motiverad att gå ner mer, vilket fick henne att lägga om sina matvanor och gå ner ännu mer i vikt.

– Jag började med GI för att gå ner mer effektivt. Egentligen var det ett dumt val – jag älskar kolhydrater, haha!

Men hon vande sig snabbt av med dem. Charlotta märkte att kött och grönsaker gav en skön mättnadskänsla, som höll i sig länge. Suget efter sött och mackor försvann, och precis som med promenaderna kändes det inte som hon egentligen behövde avstå från något.

– Men en dag i veckan, på lördagar, unnar jag mig något gott, som en smörgås, fikabröd eller godis.

Ny sambo

En annan sak hon inte var villig att avstå från var sin motorcykel. När mc-säsongen drog igång i våras blev det färre promenader och några kilon kom tillbaka – men det var inget som bekymrade Charlotta.

– Jag vet ju att jag går ner igen när jag går, och så blev det också.

I dag väger Charlotta, som är 172 cm lång, 68 kilo. Hon har också en ny sambo – som knappt känner igen henne när han ser på foton på henne från förr.

– Det är knappt att jag gör det själv! Men jag har lovat mig själv att jag aldrig kommer att se ut som då. Jag mår så otroligt mycket bättre i dag.