Bli ett barfotabarn!

Varje gång du tar av dig skorna så medge att det känns skönt, sjöng Povel Ramel. Inte bara skönt, säger vi, utan även bra.

Här är tre skäl att släppa fötterna fria.

1 Du springer som eliten

Fler och fler struntar i att snöra på sig skorna när de ger sig ut på en löprunda, och det är knappast en trend utan tyngd. Forskare vid Harvard menar nämligen att du får ett naturligt bättre löpsteg när du springer barfota, helt enkelt för att hälisättningen inte blir lika hård och steget därför blir mer likt en elitlöpares. Inte van vid att springa barfota? Börja sakta men säkert, det tar ett tag för dina fötter att vänja sig vid det nya underlaget.

2 Du får zonterapi

Varför betala för att någon ska trycka på dina fötter när du kan få gratis zonterapi genom att slänga av dig sandalerna på semestern? Studier har visat att mark­kontakt stimulerar dina fotsulor och därmed dina reflexpunkter. Detta låter dig skörda många hälsosamma fördelar, såsom lägre blodtryck och ett bättre immunförsvar.

3 Du blir lugnare

Att känna gräset kittla mellan tårna är inte bara härligt – det är även rogivande för sinnet. Det menar anhängare av fenomenet ”earthing”, som förespråkar att man står barfota på marken en halvtimme om dagen. På det sättet får du i dig negativa elektroner från jorden som balanserar vår kropp (som är positivt laddad) och det gör dig bland annat lugnare och gladare.

Källa: Medicine & Science in Sports & Exercise, Runbare.com, Earthing.com

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN