Härliga hösträtter

Foto: Bjud på en saffransdoftande fiskgryta.
HÄLSA

När det blåser kalla höstvindar utanför köksfönstret smakar det gott med något varmt.

Här bjuder vi på tre värmande rätter – varsågod!

Vill du ha mer gott att äta hittar du över 1 500 recept på Viktklubb, och alla är kaloriberäknade.

Örtstekt kyckling med avocado och mangosalsa och couscous

Foto: Örtstekt kyckling med avocado och mangosalsa och couscous.

4 portioner

Ca 15 minuter

Du behöver:

600 gram kycklingfilé

1 kruka mynta

0,5 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk raps eller olivolja

Salsa

1 avocado

1 äpple

1 mango

1/2 gurka

2 cm chilli

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 lime

Tillbehör

3 dl couscous

Limeyoghurt

2 dl matlagningsyoghurt

1 lime, skalet

1 msk hackad mynta (ca fem blad)

1 nypa salt

1 nypa peppar

Gör så här:

1. Koka couscousen enligt anvisning på paketet.

2. Hacka myntan (lägg lite åt sidan till limeyoghurten). Skär kycklingfiléerna i cirka 1,5 cm tjocka skivor och vänd i myntahacket. Strö över salt och peppar och stek i lite olja i en varm panna.

3. Limeyoghurt: Tvätta limen ordentligt. Riv skalet fint på ett rivjärn och blanda med 2 dl matyoghurt, tillsätt några droppar av saften (resten används i salsan) och resten av den hackade myntan. Salta och peppra efter smak.

3. Mangosalsa: Skala mangon, den halva gurkan, äpplet och avocadon och skär ner i små fyrkanter. Finhacka 2 cm chili och tillsätt till salsan. Pressa över resten av limesaften. Salta och peppra lite försiktigt.

4. Servera kycklingen med couscous, mangosalsa och limeyoghurt.

Vintips:

Lindemans Bin 40 Merlot

Australien, 2009, 750 ml, 79:-

Artikelnr: 6376

Saffransdoftande fiskgryta

Foto: Saffransdoftande fiskgryta.

4 portioner

Ca 45 minuter

Du behöver:

250 gram laxfilé

250 gram sejfilé

500 gram krossade tomater

1 gul lök

3 cm ingefära

2 morötter

1 fänkål

4 potatisar

4 vitlöksklyftor

1 paket saffran

1 tsk honung

0,5 tsk chilipulver

2 msk lantbuljong/fiskfond

1 l vatten

1 msk tomatpuré

2 msk olivolja

50 gram smör

8 ljusa brödskivor

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut 50 gram smör ur kylskåpet. Skala 4 potatisar, 1–2 morötter, 1 gul lök, 3 vitlöksklyftor och 3 cm ingefära.

2. Dela 1 fänkål på mitten och skölj bort eventuell jord. Grovhacka fänkålen och löken och skär potatisarna och morötterna i mindre bitar. Riv vitlök och ingefära på ett rivjärn.

3. Hetta upp 2 msk olja i en stor kastrull och fräs på lök, vitlök, ingefära, 1 paket saffran och ½ tsk chilipulver under omrörning i ca 1 min. Tillsätt potatis, morötter och fänkål och fräs ytterligare i 2 min.

4. Häll på 1 liter vatten och 2 msk buljong/ fiskfond. Koka upp och sänk sedan värmen och låt det småputtra cirka 15 minuter.

5. Häll på 500 gram krossade tomater, 1 msk tomatpuré och 1 tsk honung och låt det puttra ytterligare cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

6. Lägg smöret i en skål. Skala 1 vitlöksklyfta och pressa ner i smöret. Tillsätt en nypa salt och peppar och blanda runt ordentligt. Bred på vitlökssmöret på brödskivorna och sätt in i ugnen cirka 5 min. Eller tills ytan har fått en lätt gyllenbrun färg.

7. Skär lax och sej i kuber och lägg ner i grytan strax innan servering (se till så att fisken inte går för länge då blir den lätt torr och smaklös).

Vintips:

Fasoli Gino Soave Borgoletto

Italien, 375 ml torrt vitt 49 kr

Artikelnr:12502

Pasta med höstsås

Foto: Pasta med höstsås.

4 portioner

Ca 30 minuter

Du behöver:

400 gram Spagetti

1 palsternacka

1 morot

1/2 zucchini

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpurè

1 dl röda linser

500 gram krossade tomater

6 dl vatten

1 tsk salt

1 msk grönsaksbuljong, gärna ekologiskt pulver

0,5 tsk svartpeppar

Tillbehör

1 dl riven parmesanost 2 msk hackad persilja

Gör så här:

1. Koka spagetti enligt anvisning på paketet.

2. Skala 1 morot, 1 palsternacka, 1 rödlök och 2 vitlöksklyftor och dela i mindre bitar. Dela även zucchinin i lite mindre bitar och lägg sedan alltsammans i en matberedare. Mixa till ett smul. (Har du ingen matberedare går det bra att riva grönsakerna på ett rivjärn.) Fräs sedan grönsakerna i 1 msk olja i en varm panna.

3. Tillsätt 1 paket krossade tomater, 1 msk tomatpuré, 1 msk buljong, 1 tsk örtblandning, 1 dl linser och 5 dl vatten. Salta och peppra efter smak. Vill du ha lite mer sting kan du tillsätta lite sambal eller chilipulver.

Blanda runt ordentligt och låt såsen stå och småputtra på låg värme. Rör om då och då tills linserna är klara, späd eventuellt med 1 dl vatten till om det behövs. Smaka av och krydda eventuellt lite mer.

4. Servera såsen till nykokt spagetti och toppa med lite riven parmesanost.

Vintips:

Trio Chardonnay Pinot Grigio Pinot Blanc

Chile, 2009, 750 ml, 79:-

Artikelnr: 2196