Sömnsjuk av sprutan

avErik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

Kroniskt tillstånd kopplas till svininfluensavaccinet

Foto: Lars Hedelin/Pernilla Wahlman
Misstänkta sambandet utreds Läkemedelsverket har fått ett stort antal biverkningsrapporter efter massvaccinationen mot svininfluensa i vintras. I sex fall beskrivs ett misstänkt samband mellan vaccinet och den obotliga sjukdomen narkolepsi. ­Markus, 18, är en av dem som håller på att diagnostiseras. ”När det slår till känns det som om jag inte har sovit på två dygn”, säger han.

Sex fall av den obotliga sömnsjukan narkolepsi kopplas till vaccinet mot svininfluensa.

Nu ska fler rapporter granskas.

– Vi håller på med en sambandsutredning, säger Mårten Forrest på Läkemedelsverket.

Sedan massvaccinationen av sex miljoner svenskar i vintras har ett stort antal biverkningsrapporter skickats till Läkemedelsverket. Sex av dem beskriver ett misstänkt samband mellan vaccinet och den ovanliga och obotliga sjukdomen narkolepsi.

– På tisdag ska en grupp träffas och sammanställa de data som finns. Dessutom har vi begärt in fler rapporter, säger informatören Mårten Forrest.

Svåra symptom

En person som just nu håller på att diagnostiseras för eventuell narkolepsi är 18-årige Markus. Hans läkare Fredrik Piehl på Karolinska sjukhuset hade hört om rapporterna till Läkemedelsverket och var därför extra uppmärksam när han träffade Markus som lider av svåra trötthetssymptom.

– Det var det som gjorde att jag letade extra noggrant efter fall, säger Piehl.

Markus symptom dök upp en månad efter att han fick vaccinsprutan i vintras.

– Det började i skolan att jag helt plötsligt blev jättetrött på lektionerna, sedan dess har det bara blivit värre och nu är jag jättetrött och somnar när som helst under dagen.

Diagnosen dröjer

Det kommer att dröja innan han får svar på om han lider av narkolepsi. Om så är fallet kommer hans läkare att skicka en rapport till Läkemedelsverket.

– Är det så att det finns ett samband med vaccinet så är det oerhört intressant, säger Fredrik Piehl.

Läkemedelsverket är å sin sida beroende av fler rapporter för sin utredning. De sex som redan finns kommer nämligen från samma källa.

– Och man ska komma ihåg att även om det vore sex olika källor är det fortfarande bara misstankar om ett samband, säger Mårten Forrest.

Kan inte köra bil

Narkolepsi är ett mycket ovanligt neurologiskt tillstånd där patienten får korta sömnanfall som inte går att stoppa.

– Det innebär att man har en störning i de nervcentra som styr vakenheten. Sjukdomen är inte dödlig men den är besvärlig, till exempel kan man inte köra bil, säger Fredrik Piehl.

Trots det ser Markus fram mot provsvaret.

– Det skulle vara skönt att få en diagnos. När det slår till känns det som om jag inte har sovit på två dygn. Det är ingen vanlig trötthet.

Publicerad: