En ljus framtid för allergiker

1 av 3
HÄLSA

Ge inte upp, allergiker – det finns hopp. Flera nyligen publicerade studier visar på att ett par olika allergier går att bekämpa inom en snar framtid.

Tidigare har Kropp & Hälsa skrivit om flera forskningsresultat som visar på att en del allergier snart är ett minne blott tack vare nya metoder och behandlingar. Mjölk, ägg och nötter är tre vanliga allergier som det forskas flitigt på.

MJÖLK

Genom små doser mjölkprotein kan barn med mjölkallergi bli av med sin överkänslighet. Det visar en studie gjord vid Johns Hopkins Children's Center och Duke University.

Metoden som kallas sublingual immunterapi går ut på att ge barnen små droppar av mjölkprotein under tungan. På så vis lär sig kroppen att tåla proteinet utan att det framkallar en allergisk reaktion eller endast utlöser lindriga symtom.

Mjölkdroppar hjälpte

I studien ingick 30 barn i åldrarna 6 till 17 som behandlades med mjölkdroppar i flera veckor tills de byggt upp sin tolerans. Efter ett par veckor delades gruppen i två och tio barn fortsatte med metoden medan resterande fick prova mjölkpulver.

De som fortsatte med mjölkdropparna kunde dricka i genomsnitt sju gånger mer mjölk utan en allergisk reaktion eller med lindriga symtom jämfört med mängden mjölk de "drack" före behandlingen.

ÄGG

Även en behandling mot äggallergi är i sikte. Hälften av dem som provat klarade äta ägg inom ett år.

Det handlar om en slags immunterapi som gör att kroppen stegvis lär sig tåla äggvita. I en mindre studie på 55 amerikanska barn i åldern 5-18 år har man provat ge äggvitekoncentrat i allt högre dos under tio månader.

Immunterapi mot äggallergi

Därefter har de fått prova äta mat med ägg. Av de 40 som fått immunterapi klarde 21 mattestet utan besvär medan ingen i kontrollgruppen gjorde det. Resultaten presenterades nyligen på den årliga allergikongressen i USA där den väckte stort intresse.

NÖTTER

Göran Larsson är forskare vid Umeå Universitet, just nu undersöker hans forskargrupp om vad i paranöten som kan orsaka allergireaktioner – svaret kan ge allergisäker mat.

Forskarna hoppas kunna hitta ett system som kan leda till upptäckter som är allmängiltiga för andra matallergier också.

Kan vara dödligt

De starka reaktionerna mot nötter kommer av att immunförsvaret bildar antikroppar mot vissa proteiner som finns i nötterna. Vid en allergisk reaktion påverkas ofta luftvägarna, magen och huden.

– För att kunna utveckla nya proteinrelaterade produkter är det viktigt att veta varför vissa proteiner blir allergena tillsammans med beståndsdelar från livsmedel. Det är intressant för matindustrin om vi kan komma på ett sätt att blockera proteinets allergena egenskaper, då kan vi få fram allergisäkra produkter i framtiden, säger Göran Larsson.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi