Läkaren varnar: Träna i dag en dålig idé

Avråder från att tokträna på annandagen

Frossat i julmat?

Ge dig inte ut i motionsspåret för ivrigt.

Det kan vara farligt, enligt hjärtläkaren Joep Perk.

Att julen innebär stress för många är ingen hemlighet. Att julbordet innehåller en hel del viktfällor och kaloribomber är inte heller något nytt.

Nu varnar hjärtläkaren Joep Perk för överdriven motion efter julmaten.

– Som hjärtläkare har jag en del mindre bra erfarenheter av människor som på annandag jul plötsligt våldsamt börjar motionerar. Det brukar inte alltid vara bra för hjärtat, säger han till TV4 Kalmar.

Joep Perk, som är professor i hälsovetenskap vid Linneuniversitetet, säger till Nyhetskanalen.se att man i stället ska se julen som en helhet: kost, motion och njutning.

– Man får se julen som uppladdning för både kropp och själ. Man ska inte förbjuda för mycket - man ska njuta, säger han.

– Julen kan vara en riktigt bra utmaning för hjärtat om man hanterar den på ett klokt sätt.

På julbordet finns en hel del hälsosmarta val att göra, ta till exempel gärna för dig av sill och lax. Avsluta sedan med mörk choklad och nötter i stället för gräddiga efterrätter. Och släng inte i dig maten. Äter du under en lång tid så påfrestar du inte kroppen på samma sätt.

Känner du ändå ett skriande behov efter motion? Ta extra tid på dig att värma för att låta hjärtat komma i gång efter frosseriet, rekommenderar Joep Perk. Orkar du inte ta dig till gymmet? Ta en långpromend! En halvtimmes promenad i rask takt förbränner cirka 100 kalorier.

Publisert: