Sömnbrist ger ditt barn fetma

Av: 

Elin Sundh

Sömn

Ny undersökning visar kopplingen mellan ungdomars dåliga sömnvanor och deras viktuppgång.

En ny undersökning från USA visar att ungdomar mellan 16 och 19 år tenderar att äta mer fet och onyttig mat än jämngamla som sover åtta timmar eller mer. I sig är kopplingen sömnbrist och fetma inte något nytt, men den här studien tar ett steg längre.

Ny forskning

Ansvarig forskare doktor Susan Redline, professor i medicin vid Division of sleep medicine i Brigham och Womens Hospital and Beth Israel Deaconess medical center i Boston, ville undersöka de unga deltagarna i deras hemmiljö, för att få reda på hurvida sömnbristen förändrade deras matbeteende. Redline ville bygga en bro mellan sömn -och matvanor, vilken hon saknat i tidigare forskning.

Mätmaskin runt armen

För att få svar lät Redline och hennes team, 240 ungdomar vara uppkopplade till en mätmaskin, som fästes runt handleden. Det varade under en veckas tid. Maskinen kunde då upptäcka och mäta deltagarnas sömnmönster och den kände av när de var vakna och när de sov.

Efter det intervjuades ungdomarna om hur deras matvanor såg ut under ett dygn. De fick svara på vad de åt, när de åt och hur mycket de fick i sig.

— Det visade sig att 2.2 procent av ungdomarna åt mer fett än jämngamla "normalsovare". Nya resultat som framkom var att det var mest pojkar som var drabbade. Tidigare studier har visat att tjejer och kvinnor varit mest i farozonen.

Mindre sömn - mer fett

Forskarna menar att en av anledningarna till att sömnbrist leder till fetma har med hormoner att göra. Sömnbrist orsakar en minskning av hormonet leptin, vilket minskar en persons aptit.

Likaså ger sömnbrist utrymme för matkonsumtion tidigare på dygnet vilket gärna sätter sig runt midjan.

— Om du äter frukost vid femtiden så tycker din inre biologiska klocka att det egentligen är sovdags, vilket kan leda till viktökning, säger Redline.

Källa: Livescience

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sömn