Starta hösten – utan stress

En utvilad semesterhjärna som kastas rakt in i vardag och arbete kan behöva lite hjälp med att vänja sig vid det nya tempot.

Wellness ger dig expertens bästa tips för att kickstarta hösten med lugn och effektivitet.

Semestern är slut och hösten tillbaka med allt vad det innebär – att göra-listor, bilköer och tider att passa. En förändring som upplevs som stressfylld för de flesta.

– Hemligheten bakom ett stressfritt liv är att få ut tankarna ur huvudet, säger Johannes Belin, som arbetar med att coacha människor till stressfri produktivitet och väl­befinnande.

Det är nämligen när arbetsminnet blir överbelastat som du börjar lägga mobiltelefonen i kylskåpet och tar med soppåsen i stället för handväskan till jobbet. En enkel lösning är att avlasta hjärnan genom att anteckna. 

– Skriv ner det du tänker på någonstans där du vet att du kommer se det igen. Det hjälper dig att släppa tankarna på vad som behöver göras och skapar lugn eftersom du vet att det finns sparat.

Inte koll på läget

Ett vanligt stressmoment är att ha så mycket att göra att du inte riktigt vet i vilken ända du ska börja eller hur du ska gå tillväga. Det skapar en diffus känsla av att inte ha koll på ­läget och kan upplevas som väldigt påfrestande.

– Mycket av stressen försvinner när du klargör för dig själv vad du är ute efter och vilket som är det första steget du kan ta för att komma dit, ­säger Johannes Belin.

Han tipsar om att skriva ner de tre saker som upptar mest tankeenergi och förtydliga för dig själv vad du vill ha gjort och vilket som är ditt nästa steg. Det skapar en känsla av kontroll som gör stor skillnad för välbefinnandet även om inget egentligen har förändrats rent praktiskt.

När du har verktyg för att hantera vardagens stressmoment kommer du att kunna vara mer närvarande i allt du gör vilket ökar kvaliteten på det. Du blir dessutom mer kreativ eftersom det finns plats för nya tankar och idéer, och får utrymme för att ta bättre hand om både dig själv och andra. Även små förändringar kan göra stor skillnad.

– Absolut! Att ändra något litet g­enom att införa en ny rutin kan göra otroligt stor skillnad i längden både på produktiviteten och på välbefinnandet, säger Johannes.

Linnea Molander

Publisert: