Insta-tränarens vanligaste bluff

HÄLSA

Syna PT:n i sömmarna

Foto: Thinkstock
Bryr sig PT:n mer om ditt instagramkonto än om dig? Här är tecken du ska titta efter.

PT:n må publicera hur härliga bilder som helst på Insta – men erbjuder kanske kass träning.

Tänk på de här fem sakerna innan du anlitar någon!

Bilder säger mer än tusen ord, brukar det heta. Men bilder säger inte allt. Framför allt inte de på sociala medier. Det är lätt att lockas av en pt som lägger upp fantastiskt inspirerande bilder, visar sin snygga kropp och skriver peppiga budskap. Men se upp! Insta visar bara en skärva av verkligheten. Det är lätt att bli lurad. Vi vill höja ett varningens finger innan du pröjsar tusenlappar för tveksam träning.

Varning för:

1. COOLA KLÄDER OCH SNYGG SVANS

Att någon utstrålar fräschör, har trendiga träningskläder, en platt mage och välkammad hästsvans innebär inte att hen vet vad hen pysslar med. Det säger inget om erfarenhet. Vem som helst kan kalla sig personlig tränare i Sverige. Det finns faktiskt inga krav på kunnande eller utbildning. Har du fysiska svagheter eller en skadehistorik kan det gå riktigt illa vid fel belastning. Så fråga efter tränarens kvalifikationer!

2. DEN PERFEKTA KROPPEN

Det är inte fel att ha en snygg kropp. Och ja, du kan få njuta av någon hunks bildflöde, men om tränaren är väldigt kroppsfokuserad och skriver mycket om dieter och andra regimer, så varning. Hen kanske inte alls har ett hälsosamt fokus.

3. ”KAN JAG, SÅ KAN DU”

”Jag hade heller aldrig yogat/boxats/löptränat för fem år sedan.” Men att en tränare har supertajt kropp, kan stå upp och ner på en hand, vika sig dubbel bakåt och samtidigt sjunga en sång, eller springa en mil på 11 minuter innebär inte att du kan det ens efter en massa pt-timmar. Många viger sitt liv åt att träna, har gjort det i flera, flera år och har kanske en kropp som är byggd för just denna typ av träning.

4. PRODUKTER

Det är inte säkert, men heller inte ovanligt att tränare med många följare på Instagram är sponsrade av företag och ”smygpromotar” produkter som kläder, drycker eller ”fantastiskt gott proteinpulver”. Men är man ”köpt” är man inte opartisk, hyllningarna säger inget om kvaliteten på produkten.

5. ”KOLLA IN MIN KLIENT”

Om tränarens främsta säljkanal är Instagram, så kan du förvänta dig att hen vill plåta dig just när du ligger där med illrött ansikte, svettig tröja och försöker göra din 1 011:e förbannade situp. Bilder som mycket möjligt hamnar i tränarens feed. Vill du visa den sidan av dig själv? Om inte, säg till innan!

Linda Newnham

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning